Produžen mandat Eufora

Produžen mandat Eufora

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je jednoglasno rezoluciju kojom se produžava mandat Eufora i u kojoj se ne pominju OHR i visoki predstavnik.
Nakon višednevne debate u Savetu bezbednosti usaglašena je rezolucija prema kojoj Kristijan Šmit neće govoriti pred Savetom o situaciji u BiH, a OHR neće biti pomenut u konačnoj verziji kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH, koji ističe u petak, 5. novembra.
Za sednicu Saveta bezbednosti Vlada Republike Srpske uputila je 26. izveštaj u kojem se navodi da Srpska u potpunosti poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH, ali i da insistira da drugi u BiH i u inostranstvu poštuju i sprovode slovo Dejtonskog sporazuma.
Stalni predstavnik Ruske Federacije u UN Vasilij Nebenzja rekao je na sednici Saveta bezbednosti UN da u BiH nema visokog predstavnika.
On je istakao da je Kancelarija visokog predstavnika postala izvor problema u BiH, i da imenovanje Kristijana Šmita nije u skladu sa međunarodnim pravom.
Govoreći o Valentinu Incku i nametnutom zakonu, Nebenzja je rekao da je Incko odlučio da ima pravo da nametne zakon i da je to podstaklo neslaganje i podele.
On je podsetio da je Vlada Republike Srpske uputila 26. izveštaj Savetu bezbednosti.
“Postoje sve veći pritisci na Republiku Srpsku. Vi samo krivite Srbe i demonizujete sve što rade Srbi”, rekao je ruski predstavnik.