Pronađena „krtica“ za Pentagonske dokumente

Pronađena „krtica“ za Pentagonske dokumente

Osoba koja je odgovorna za objavljivanje poverljivih američkih dokumenta, zbog čega je pokrenuta istraga o nacionalnoj bezbednosti, je 20-godišnji zaljubljenik u oružje, koji je radio u vojnoj bazi, izvestio je Vašington post pozivajući se na članove društvene mreže Diskord.
Prema izveštaju američkog lista, ta osoba je podelila poverljive informacije na toj platformi za razmenu poruka u grupi sa oko dvadesetak muškaraca koji dele „zajedničku ljubav prema oružju, vojnoj opremi i Bogu”, navodi Rojters. Vašington post je svoj izveštaj, u kojem nije imenovao tu osobu, zasnovao na razgovoru sa dva člana grupe na Diskordu, a britanska agencija navodi da nije mogla nezavisno da proveri iznete detalje.
Osoba se, prema svedočenjima predstavljala na mreži kao „pripadnik stare škole”, dok je jedan od izvora Vašington posta opisao kao nekoga ko je u ranim ili srednjim 20-im godinama, a koji je bio uzor ostalim članovima grupe. „On je u formi. Snažan je. Naoružan je. Utreniran. On je gotovo sve što možete da očekujete od nekog ludog filma”, rekao je jedan od članova, koji ima manje od 18 godina i govorio je pod uslovom anonimnosti, uz dozvolu majke, objavio je Vašington post.
Diskord je u jučerašnjem saopštenju naveo da sarađuje američkim vlastima, nakon što je Ministarstvo pravde Amerike pokrenulo formalnu krivičnu istragu prošle nedelje. Pentagon, koji je pokrenuo slučaj, trenutno procenjuje štetu koja je naneta možda najštetnijim objavljivanjem poverljivih američkih informacija poslednjih godina.