Optužnica protiv 8 Hrvata za krijumčarenje kokaina

Optužnica protiv 8 Hrvata za krijumčarenje kokaina

Podignuta je optužnica protiv osmorice hrvatskih državljana zbog krijumčarenja najmanje 609 kilograma kokaina iz Južne Amerike u vrednosti većoj od 16.4 miliona evra, koji su potom i preprodavali. Kokain su preuzimali preko luke u Pločama. USKOK je predložio da se okrivljenima oduzme 3.415.422,32 evra.

Uz to, prvookrivljeni iz Hrvatske je, djlujući s još jednom osobom iz Srbije, tokom 2020. i na samom početku 2021. odlučio da ubije osobu u Ekvadoru za koju su smatrali da postupa mimo njhovih dozvola. Kako su utvrdili istražioci, u cilju da tu osobu na podmukao način liše života, povezali su u zajedničko delovanje drugookrivljenog i više zasad nepoznatih osoba. Drugokrivljeni je bio zadužen za proveru kretanja po Ekvadoru osobe čiju su smrt planirali, kao i za angažman ubica. Tu osobu, koja je u međuvremenu preminula, pratili su u Ekvadoru preko nepoznate osobe koja je trebalo i da plati ubice.

Pokušaj ubojstva dogodio se 13. novembra 2020. u Guajakilu, ali iako su napadači ispalili veći broj hitaca, žrtva nije preminula, već je zadobila za život opasne povrede pa je odmah prevezena na bolničko lečenje. Po saznanju da je žrtva samo ranjena, prvookrivljeni i osoba iz Srbije su dali nalog drugookrivljenom da se ubistvo organizuje dok se žrtva nalazi na lečenju. Za novi pokušaj ubijstva angažovane su i dve osobe iz Kolumbije, ali do realizacije dogovorenog nije došlo jer je jedna od njih uhapšena. Po otpuštanju iz bolnice, žrtvi se stanje gotovo odmah pogoršalo pa je umrla usled posledica ranijeg ranjavanja.