Proradila klizišta: Oštećeni putevi od poplava

0

Vanredna situacija je i dalje na snazi u oblastima u Srbiji koje su prethodnih dana bile pogođene poplavama. Proradila su klizišta, odsečeni su putevi, oštećeni mostovi. Danas je na snazi žuti meteo-alarm, a hidrolozi upozoravaju samo na porast manjih bujičnih vodotoka u centralnoj, zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji. Razmere štete znaće se tek nakon što na teren izađu komisije za procenu.

Selo Adrani i naselje Grdica najviše su bili pogođeni poplavama, čak treći put u poslednjih pet godina. Tu je posle poplava 2014. i 2016. izgrađen bedem prema Zapadnoj Moravi koji štiti ovaj deo grada od poplava.

Pre dve noći žitelji ovog naselja izgradili su i improvizovani bedem na kanalu čija namena je bila da prihvati višak vode iz Musačke reke koja je proteklih dana poplavila na desetine domaćinstava u ovom naselju.
U Kraljevu je poplavljeno oko 450 kuća, seoskih domaćinstava, ekonomskih i privrednih objekata u ovim poplavama uništeno je 16 mostova. Više od 20 lokalnih puteva je još u prekidu. Iz domova je evakuisano 121 lice. Vanredno je bilo i u selima u Vrnjačkoj Banji.

Nivo Zapadne Morave je niži za 30 centimetara.

U Lučanima, Guči i okolnim selima šteta je velika, a mnogi i dalje ne mogu da se vrate u svoje poplavljene kuće. Reke se vraćaju u korita, radi se na raščišćavanju u čemu pomaže i vojska. Sa građevinskim mašinama pokušavaju da uspostave saobraćaj u gornjem delu Dragačeva.

U Lučanima je poplavljeno 250 domaćinstava, a komisije za procenu štete su na terenu. Čiste se javne površine i privatni objekti. Trenutno je najvažnije da se pre toplih dana očiste, kako bi se izvršila dezinfekcija.

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će ljudi koji su pogođeni poplavama biti obeštećeni i da će vlada od lokalnih samouprava tražiti procenu štete, pružiti im svu tehničku pomoć i obeštetiti građane iz tekuće i robne rezerve.