Bajden: Vojska SAD ostaje dok se svi ne evakuišu

0
President Joe Biden speaks about Afghanistan from the East Room of the White House, Monday, Aug. 16, 2021, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da će američke snage ostati u Avganistanu dok svi Amerikanci ne budu evakuisani, ako bude trebalo i posle datuma povlačenja 31. augusta.

Rekao je i da za sada talibani sarađuju u pomaganju izvlačenja Amerikanaca iz zemlje, ali da imaju poteškoća u “evakuaciji avganistanskih državljana koji su povezani sa SAD-om”.

Američki predsednik je branio u intervjuu za ABC News svoj način rešavanja krize, rekavši da nema načina da se sprovede povlačenje SAD-a bez “haosa koji sledi.”

Brzina kojom su talibanske snage zauzele Avganistan, dok su se američke i druge strane povlačile nakon 20 godina rata, dovele su do haotičnih scena na aerodromu sa diplomatama, stranim državljanima i Avganistancima koji pokušavaju da pobegnu, ali ih ometaju kontrolni punktovi i ogromne gužve.

Manje od 24 sata nakon što su talibani obećali mir i sigurnost u Avganistanu, iz Kabula stižu uznemirujući izveštaji o pogibijama ljudi, premlaćivanju žena i dece i nasilju na prilazima aerodromu.

Prema podacima jednog talibanskog zvaničnika, od nedelje je na aerodromu u Kabulu i oko njega poginulo 12 ljudi.

Zvaničnik, koji je anonimno razgovarao s novinskom agencijom Reuters, rekao je da su smrti uzrokovane ili ispaljenim mecima ili metežom.

Pozvao je gomilu na kapijama da odu kući ako nemaju pravo na putovanje i rekao da talibani “ne žele nikoga povrediti” na aerodromu.

Zabeležene su scene haosa dok hiljade ljudi pokušavaju da napuste zemlju.

Aerodrom u Kabulu i dalje je pod američkom kontrolom, ali okolne puteve čuvaju talibani. Svedoci su prijavili naoružane članove grupe koji sprečavaju ljude, uključujući i one sa dokumentima, da uđu u kompleks.