Protest zbog litijuma ispred Ustavnog suda

Protest  zbog litijuma ispred Ustavnog suda

Ispred Ustavnog suda održava se skup ekoloških udruženja, aktivista i građana zbog navodne sednice Ustavnog suda koji bi, prema nepotvrđenim najavama, trebalo da raspravlja o odluci Vlade Srbije o ukidanju projekta “Jadar”. Prema rečima reporterke N1, protest je počeo u 8h, a građani, aktivisti i politički akteri počeli su da se okupljaju oko 7.45.

Građani su i na kolovozu u smeru ka gradu, a polako se šire i na potez ka Vukovom spomeniku.

Policija je blokirala ulicu, stala kod skretanja za Resavsku ulicu, ceo potez ispred Ustavnog suda je ispunjen građanima.

Najpre se, kaže ona, čulo zviždanje, a sada se može čuti i skandiranje „Rio Tinto neće kopati“.

Protest je počeo omanjim incidentom, koji je izazvao Simo Spasić, a aktivisti su prišli i polili ga vodom.

Zlatko Kokanović, aktivista udruženja „Ne damo Jadar“, koji je uhapšen prilikom blokade pruge, pozdravljen je aplauzom.

Što se tiče sastava, šarenoliko je, kažu reporterke N1.

Nisu tu samo meštani gornjih Nedeljica, tu su i Beograđani, ali i ekološki aktivisti, nisu došli samo oni kojih se lično tiče moguća izgradnja rudnika litijuma.

Pre dve nedelje su, podseća reporterka N1, upravo meštani Gornjih Nedeljica dali Vladi rok od 40 dana da donese zakon kojim bi se zabranilo iskopavanje litijuma.

Stvari su se u međuvremenu ubrzale, u javnosti su se pojavile informacije da bi danas trebalo da bude održana sednica Ustavnog suda, na kojoj bi trebalo da se raspravlja, da se stavi van snage odluka Vlade kojom je ukinut prostorni plan koji je podrazumevao gradnju rudnika.

Tajnovitost budi sumnju meštana, a Nebojša Petković iz udruženja „Ne damo Jadar“ kaže da će tražiti da uđu u zgradu i od sudija pokušaju da dobiju informacije šta je u stvari istina.

Meštani kažu i da četiri godine žive u nekoj vrsti straha i da neće dozvoliti gradnju, jer tvrde da bi „rudnik među plodnim oranicama značio kraj normalnog života“.