Putin i Bajden o Ukrajini

0

Američki predsednik Džozef Bajden i ruski šef države Vladimir Putin su tokom telefonskog razgovora upozorili jedan drugog da bi rast napetosti povodom Ukrajine mogao da naruši odnose između Sjedinjenih Država i Rusije, naveli su američki i ruski zvaničnici. Dvojica državnika su u četvrtak održala telefonski razgovor koji je trajao pedeset minuta, objavila je Bela kuća.

Nakon razgovora saopšteno je Bajden Putinu preneo da će Sjedinjene Države i njeni saveznici odlučno reagovati ako se nastavi invazija na Ukrajinu, navela je Bela kuća.

Predsednik Bajden je zatražio stišavanje tenzija sa Ukrajinom. Jasno je ukazao da će SAD i partneri odlučno reagovati ako Rusija nastavi sa nastavi sa invazijom na Ukrajinu“, saopštila je predstavnica za medije Bele kuće Džen Psaki.

Poluostrvo Krim od 2014. se nalazi pod nelegalnom aneksijom Rusije dok je istok Ukrajine pod kontrolom pobunjenika koje podržava Rusija.

Ruska strana objavila je da je američki predsednik Putinu preneo da je raspoređivanje ruskih snaga duž granice sa Ukrajinom neprihvatljivo, javio je Rojters.

Zvaničnik Kremlja Juri Ušakov preneo je da je Bajden Putinu rekao da će Zapad Rusiji nametnuti sankcije širokih razmera ukoliko bude nastavljena eskalacija na granici sa Ukrajinom.

Istovremeno, ukazao je i na Putinove reči Bajdenu – da su Rusiji potrebne garancije, odnosno rezultati.

Sankcije bi doprinele potpunom urušavanju odnosa između Sjedinjenih Država i Rusije”, preneo je deo razgovora dvojice državnika Ušakov.

Takođe, istakao je da će se Rusija u aktuelnoj situaciji ponašati onako kako bi se Sjedinjene Države ponašale, kako je ustvrdio, ofanzivno naoružanje bilo raspoređeno u blizini američkih granica.

Nije, međutim, najjasnije definisano kakvo se to ofanzivno oružje razmešta na granici sa Rusijom i ko to tačno čini.

Inače, dvojica državnika održala su drugi razgovor tokom decembra.