Italija – pooštrene mere za nevakcinisane

0
A man wearing a sanitary mask walks past the Duomo gothic cathedral in Milan, Italy, Monday, Feb. 24, 2020. Italy has been scrambling to check the spread of Europe's first major outbreak of the new viral disease amid rapidly rising numbers of infections and calling off the popular Venice Carnival, scrapping major league soccer matches in the stricken area and shuttering theaters, including Milan's legendary La Scala. (AP Photo/Luca Bruno)

Italijanska vlada je pooštrila pravila o koronavirusu, ali je istovremeno ublažila mere karantina.

Od 10. januara nevakcinisane osobe neće moći da se prijave u hotele i kongresne centre, neće moći koristiti lokalni i međugradski javni prevoz, ski liftove niti će moći da učestvuju na festivalima, saopštile su vlasti u Rimu.

Pravila će važiti do prestanka vanrednog stanja 31. marta, a mediji su to nazvali “lokdaunom za nevakcinisane”.

Broj zaraženih koronavirusom u Italiji je u poslednjih nekoliko dana naglo skočio, a vlasti su registrovale oko 98.000 novih infekcija i skoro 150 smrtnih slučajeva od virusa u poslednja 24 sata.

U uredbi je vlada takođe odlučila da obustavi mere preventivnog karantina za osobe koje su vakcinisane ili oporavljene od Covid-19 i koje su imale blizak kontakt sa osobom koja je bila pozitivna.

Međutim, ovo se odnosi samo na vakcinisane osobe ako su primile dopunsku vakcinu ili ako druga doza vakcine nije data pre više od 120 dana.

U svakom slučaju, ljudi moraju da nose FFP2 masku 10 dana nakon kontakta. Svi koji pokazuju simptome moraju takođe uraditi PCR ili test na antigen.

Obaveza karantina od 10 dana ostaje na snazi za nevakcinisane osobe koje su imale kontakt sa zaraženom osobom ili su se zarazile.

Italija je potvrdila 126.888 slučajeva zaraze virusom korona u prethodna 24 časa, a broj umrlih povećan je za 156, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Ovo je novi najveći broj zaraženih u jednom danu.

U bolnicama je trenutno na lečenju 10.866 ljudi, a na odeljenjima za intenzivnu negu je dodatnih 1.226 osoba.

U prethodnom danu obavljeno je rekordnih 1,5 miliona testova za virus korona, navodi Ministarstvo zdravlja.