Putin: Nastavlja se erozija međunarodnog prava

0

Geopolitički procesi postaju sve turbulentniji u svetu uprkos nekim pozitivnim signalima, dok se erozija međunarodnog prava nastavlja, poručio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.
„Pokušaji da se silom proguraju sopstveni interesi i ojačala sopstvena bezbednost na štetu bezbednosti drugih, nastavljaju se nesmanjenim tempom”, izjavio je ruski lider u video poruci učesnicima i gostima 9. Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti, a prenosi agencija TAS S.
Rizici od širenja oružja za masovno uništenje, međunarodni kriminal, sajber zločini i terorizam su, prema njegovim rečima, ključne globalne pretnje.
„Postoje ozbiljne zabrinutosti zbog regionalnih oružanih sukoba i rizika od širenja oružja za masovno uništenje, aktivnosti prekograničnih kriminalnih grupa, trgovine drogom i sajber kriminalaca”, izjavio je Putin, dodajući i da međunarodni terorizam još uvek predstavlja ključnu prijetnju.
Napominje da obim i globalna priroda svih tih izazova zahtevaju da sve države udruže napore, i da taj kolektivni rad mora biti zasnovan na međunarodnom pravu i ciljevima i principima Povelje Ujedinjenih nacija.
Od svog osnivanja, UN su, naglasio je Putin, bile i ostaju osnova za sistem međunarodnih odnosa, a glavni cilj ove autoritativne i međunarodno priznate organizacije jeste „da spreči globalni sukob ili novi svetski rat „.
„Rusija planira da nastavi da pomaže konsolidaciji mira i stabilnosti na kontinentu u budućnosti, uvek imajući na umu svoju odgovornost za bezbednost i procvat susednih zemalja”, rekao je Putin.
Ruski predsednik je pomenuo rešavanje regionalnih sukoba kao važan aspekt obezbeđivanja globalne bezbednosti, dodajući da Rusija to aktivno promoviše.
Naveo je i da Rusija ne traži jednostranu vojnu prednost u sferi strateške stabilnosti, ali da neće dozvoliti nijednoj strani da ostvari prevlast.
Putin je istakao Rusija nikada ne diktira svoju volju drugim zemljama i spremna je da učestvuje u rešavanju globalnih i regionalnih izazova, i da proširi kreativnu saradnju sa svim partnerima pod jednakim uslovima, koristeći političke i diplomatske metode.