Rama: „Teatralni vojni manevri Srbije“

0

Premijer Albanije Edi Rama rekao je danas u Prištini, da je Kosovo potpuno u pravu po pitanju reciprociteta registarskih oznaka sa Srbijom, dajući podršku premijeru Kosova Albinu Kurtiju. Međutim, Rama je naglasio da se do rešenja ovog problema jedino može doći dijalogom.

Rama je kazao da je i na Opštoj skupštini UN -a tražio i nastaviće da traži priznanje Kosova od svih država.

Zadovoljstvo mi je što sam Prištinu posetio odmah nakon 76. zasedanja UN -a, gde je pitanje priznanja Kosova bilo jedan od naših prioriteta tamo. Jedan od prioriteta Albanije, kao punopravne članice UN -a, biće da Kosovo priznaju sve zemlje. Srbija mora priznati ovu nepovratnu stvarnost“, rekao je Rama.

On je rekao da Srbija sprovodi „teatralne vojne manevre sa severnoj granici Kosova“.

Ti manevri ne štite srpske građane, sever Kosova, kako tvrdi vodstvo službenog Beograda ili duhovi poražene ratne vojske pre 20 godina, kao da su izašli iz groba tvrdeći da su integritet i sigurnost Srba na Kosovu zaštićeni … Srpski građani na Kosovu žive bez pretnji, plaćeni su im računi za struju i nažalost ti manevri podstiču njihov vandalizam, poput paljenja službenih centara koji štete samo kosovskim Srbima. Primena reciprociteta nije samo legitimna norma Kosova, već i na vreme postignut sporazum između dve vlade. Stav Albanije ostaje nepromenjen, od prvog trenutka kada se pojavio ovaj sukob. Kosovo je u pravu. Posebna jedinica mora voditi računa da ne dođe do problema između Kosova i međunarodnih prijatelja. Albanija je uverena da je jedino rešenje dijalog. Snaga vojske mora biti prepuštena sili razuma i znanja. Na premijeru i Vladi je kako se strateški nositi s ovom osetljivom situacijom, ali to je prilika da se pokaže da je potreban ravnopravan dijalog “, naglasio je Rama.

Premijer Albanije, Edi Rama, izjavio je da je inicijativa Otvoreni Balkan proces koji se mora realizovati, zbog činjenice da će to, prema njegovim rečima, ubrzati Berlinski proces. Naglasio je kako je nedavnim akcijama Srba na severu dokazano da se Otvoreni Balkan mora dogoditi.

Danas sam još uvereniji da je otvoreni Balkan jedini strateški smer za nas da se ne zaglavimo u prošlosti. Sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala. Ne biram brata i suseda. “Porodica i krv povezuju vas s bratom, povezujete se sa susedom jer je on pored vas”, rekao je Rama.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da nije obavešten da će danas biti intervencija KFOR -a na severu, kako se tvrdi u nekim medijima.

Razgovarali smo sa zvaničnikom KFOR -a o situaciji na severu. Odluke koje donosimo nisu isključivo političke. Ja, kao premijer i ministar unutrašnjih poslova, ne donosimo političke odluke, već na temelju informacija koje nam odatle dolaze, jer KFOR kontroliše situaciju. Otvoreni smo za razgovore, razgovarao sam i sa šefom NATO -a Stoltenbergom. Nisam obavešten da će doći do intervencije KFOR -a na severu. Moramo se vratiti razgovorima. Pozivam građane da budu mirni, jer institucije rade svoj posao ”, rekao je Kurti.