Rast desnice u Nemačkoj?

Rast desnice u Nemačkoj?

Rast političke desnice u Nemačkoj zabrinuo je partije i medije u ovoj zemlji. Na izborima u Sonebergu pobedio je lokalni kandidat desničarskog AFD, Robert Seselman koji j epobedio protivkandidata iz CDU-a. On je osvojio 52,8 odsto glasova u ovom delu Tirinške regije u centralnoj Nemačkoj.

“Nezadovoljstvo saveznom politikom semafor koalicije omogućilo je ovaj rezultat. Svi imamo odgovornost da vratimo ljude koji ne pripadaju tvrdoj desnici, krilu ekstremističkog jezgra AfD-a”, rekao je generalni sekretar CDU-a Mario Czaja.

Razlog za brigu imali su i na Levici čiji je dopredsedavajući takođe rad savezne vlade označio kao glavnog krivca za slavlje desnice na lokalnom nivou.

“U zemlji se događaju ogromni potresi. S jedne strane, to je zbog digitalizacije, a s druge strane zbog neophodnih zahteva zaštite klime. Zato su ljudi tražili pouzdanost”, rekao je Martin Ščirdevan.

Iako se AfD na političkoj sceni nalazi duže od 10 godina, stranke u Nemačkoj još uvek nisu pronašle način da marginalizuju ovu desničarsku opciju. Naprotiv, ta stranka odavno nije stajala tako dobro u anketama kao sada.