Šef Vagnera u Belorusiji

Šef Vagnera u Belorusiji

Poslovni avion osnivača Vagnera Jevgenija Prigožina doleteo je iz ruskog grada Rostova na Donu u Belorusiju, a još jedan avion je tamo stigao iz Sankt Peterburga, objavio je nezavisni medij Beloruski Hajun pozivajući se na podatke Flight Radara.

Mlaznjak Jevgenija Prigožina s registarskim brojem RA-02795 sleteo je na aerodrom Mačulišči u blizini Minska u 7:40.

Još jedan avion je stigao iz Rusije: poslovni mlaznjak BAe 125-800B s registracijskom oznakom RA-02878 poleteo je iz Sankt Peterburga i sleteo u bazu Mačulišči u 7:58.

Ruski predsjednik Vladimir Putin sinoć je rekao da su delovanje ruskih službi, razum većine pripadnika Vagnera, ali i “patriotski duh ruskih građana” bili presudni u suzbijanju pobune koju je protiv ruskog vojnog vrha predvodio Prigožin. Vagnerovcima je ponudio nekoliko opcija – pridruživanje ruskoj vojsci, odlazak svojim porodicama ili odlazak u Belorusiju.

Juče je u Moskvi objavljeno da je osnivač Vagnera već viđen u Minsku, u hotelu Green City na periferiji grada.

U samom hotelu nisu mogli potvrditi da je Prigožin odseo kod njih, pozivajući se na poverljivost podataka o gostima. Takođe su pojasnili da nemaju luksuznih soba, a najskuplja opcija smeštaja je soba “poboljšane” kategorije koja košta 180 beloruskih rubalja (oko 65 evra) po noćenju.

Ranije je objavljeno da su Vagnerovi regrutni centri u Rusiji nastavili s radom. Dopisnik TASS-a javlja kako su ponovno postavljeni plakati koji promovišu pridruživanje Vagneru, nakon što su uklonjeni u subotu tokom pobune. U ruskim opozicionim medijima pojavila se i informacija da je Belorusija počela da gradi kampove za borce Vagnera.