Samit o veštačkoj inteligenciji u Londonu

Samit o veštačkoj inteligenciji u Londonu

Velika Britanija će biti domaćin prvog svetskog samita o veštačkoj inteligenciji ove godine, sa ciljem ublažavanju rizika povezanih sa tehnologijom, najavio je u Vašingtonu britanski premijer Riši Sunak.


Veštačka inteligencija ima neverovatan potencijal da transformiše naše živote na bolje. Ali moramo da budemo sigurni da će biti razvijen i bezbedno korišćen“, rekao je Riši Sunak na marginama posete Beloj kući, gde će se sastati sa američkim predsednikom Bajdenom.


„Neprestano smo stvarali, kroz istoriju, revolucionarne nove tehnologije koje smo koristili za dobrobit čovečanstva.To je ono što moramo ponovo da shvatimo“, dodao je on.


Samit bi trebalo da bude održan na jesen 2023. i da okupi “zemlje sa sličnim pristupom” kako bi se postavili temelji za regulaciju. Ideja samita, međutim, nema za cilj da spreči eksploataciju veštačke inteligencije koju bi autoritarne države, poput Kine ili Rusije, mogle da naprave.


Britanski premijer je takođe uverio da predsednik Bajden (80), iako skoro duplo stariji od njega (Sunak ima 43 godine), nije preopterećen ovom tehnologijom. „Da, razgovarali smo o veštačkoj inteligenciji kada smo bili zajedno u Japanu (tokom samita G7)i znam da je on potpuno svestan rizika i mogućnosti koje ona uključuje“, rekao je Riši Sunak.