Rizičan dan za Crnu Goru?

0

Šta se sprema na Cetinju? Hoće li ustoličenje mitropolita Joanikija proći bez incidenata? Kome su potrebnui incidenti? Medijski haos, spinovi, pretnje, optužbe u uzavreloj političkoj javnosti Crne Gore stvaraju utisak kao da se u nedelju, 5. septembra, na Cetinju ne ustoličuje samo mitropolit crnogorsko-primorski, već da se vodi odsudna bitka za vlast u najmanjoj balkanskoj državi.

Strogo kontrolisani haos“ obeležen je lomljenjem nadzornih kamera na Cetinju, incidentom između sveštenika i novinarske ekipe Televizije Crne Gore u Cetinjskom manastiru, performansom protiv mitropolita Joanikija ispred manastira, konfliktom između odbornika cetinjskog parlamenta sa grupom mladića… nervoznim izjavama političara, konfuznim ocenama „analitičara“, navijačkim tekstovima medija…Policija je zatvorila hotel „Gran“ na Cetinju, bolnica neće toga dana primati pacijente koji nisu u kritičnom stanju, „komite“ pozivaju na okupljanje dan ranije kako bi sprečili, kako kažu „da ih paščad ne iznenade“… Kad je policija zbunjena, a političari „odlučni“ – to nije dobar znak.

Opozicija traži da se ustoličenje izmesti sa Cetinja, da to bude samo verski obred. U javnosti je u toku svojevrsni „referendum“ o tome ko je jači „mi“ ili „oni“. I jedni i drugi hoće na Cetinje, da odmere snage, jedni da sruše, a drugi da „učvrste“ rezultate prošlogodišnjih izbora.

Optužbe opozicije da se sprema srbizacija, klerikalizacija, okupacija… Crne Gore i da će novi mitropolit Joanikije „biti srpski namesnik u Crnoj Gori“, samo su instrument zastrašivanja građana i pokušaj onih koji su izgubili izbore „da se vrate u ring“. Sve aktivnosti opozicije su usmerene na to da se odustane od ustoličenja i da se to „knjiži“ kao pobeda opozicije i predsednika Mila Đukanovića. Predsedništvo Demokratske partije socijalista, predsedavao Milo Đukanović, ocenilo je da „kome je do mira u Crnoj Gori neće ustoličenje održati na Cetinju“, što je potpredsednik Vlade Dritan Abazović ocenio rečima:“Sad je makar jasno ko je inicijator svih potencijalnih negativnih scenarija“.

S druge strane, oštrica optužbi je upućena ka Beogradu. A Beograd, uz sve pokušaje da ostane „neutralan“, ali, utisak je, kao da više „navija za Đukanovića“.

Policija ne može da garantuje bezbednost nikome u nedelju na Cetinju.

Vlada Crne Gore će učiniti i čini sve u skladu sa svojim nadležnostima da do incidenata povodom ustoličenja Mitropolita Joanikija ne dođe i da sve protekne u miru. Ukoliko do incidenata ipak dođe, Vlada neće biti odgovorna, nego će biti odgovorni oni čija je odgovornost jasno propisana Krivičnim zakonikom Crne Gore, a to su organizatori, odnosno izazivači protesta – naveo je premijer Zdravko Krivokapić.

Jasno je da je ustoličenje mitropolita Joanikija samo povod za najnoviji , čini se odsudni obračun u borbi za vlast. Svi se zaklinju ( i veruju) da posle 5. septembra u Crnoj Gori „ništa neće biti kao do sada“. A, zapravo, ništa se bitno neće promeniti. Stranke, nevladine organizacije, interesne grupe, političari iz okruženja… svi su upregnuti u nameru rušenja krhke i nesnalažljive vlade premijera Krivokapića, i oni koji su ( kao) s njim i oni što ga napadaju.

Sve se, naravno , radi po dobro oprobanim i već vođenim metodama upravljanja krizama… Balkanski model je – stvoriti krizu, da bi lakše njome upravljali… To što se situacija dovodi do ivice provalije, što preti opasnost da će biti razlupanih glava, da se sprema velika podela male Crne Gore – pa, to je smisao tehnologije apsurdnog podgrevanja krize. U ovom sukobu ima mnogo strana i za sada ni jedna od njih ne odstupa.