Rama: „Otvoreni Balkan je strateški cilj albanske nacije“

Rama: „Otvoreni Balkan je strateški cilj albanske nacije“

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je Kosovo ušlo u opasan ciklus mešajući spoljnu i unutrašnju politiku i da postoji konceptualno neslaganje s premijerom Kosova Albinom Kurtijem oko “Otvorenog Balkana”, prenosi prištinski list Gazeta ekspres.

On je izjavio da je ova inicijativa strateški važna i da ne može da prihvati da je Kosovo protiv te ideje, zato što je Srbija za.

“Imamo konceptualno neslaganje u pogledu pristupa regionalnoj politici. Za mene je “Otvoreni Balkan” strateški interes albanske nacije. To je implementacija četiri slobode EU. “Otvoreni Balkan” je dogovoren zahvaljujući dobrim diplomatskim odnosima sa Beogradom što je postignuto našom diplomatijom sa Beogradom, dogovorili smo slobodan protok ljudi i robe. Berlinski proces je upravo to, ali je mnogo sporiji i zavisi od evropske birokratije. “Otvoreni Balkan” će vrlo brzo svi da podržavaju. Videli smo da se Berlinski proces počeo odugovlačiti i morali smo nešto da preduzmemo. O “Otvorenom Balkanu se ne pregovara, o tome se ne razgovara, to je već učinjeno”, istakao je Rama.

“Albanija je suverena u svojoj spoljnjoj politici. Mislim da smo dobili diplomatski rat sa strateškim pristupom kakav ima Albanija. Kurti ne misli tako. On može odlučivati za Kosovo, ali ne može za Albaniju. Mislim da je Kosovo ušlo u veoma opasan ciklus od pre nekoliko godina, pretvarajući unutrašnju politiku u spoljnu, a spoljnu politiku u unutrašnju. I to nije sprečilo Srbiju da nastavi sa svojim razvojem, niti da napreduje u svom cilju, a Kosovo svoje međunarodne partnere čini sve nervoznijim”, smatra Rama.

Rama kaže da već godinama političari na Kosovu svojom retorikom “vode imaginarni rat”, a da samo diplomatijom može biti napretka u odnosima sa Srbijom.

“Dijalog sa Srbijom je izuzetno težak. Ali atmosfera koja bi ga trebalo okruživati ne može biti atmosfera barikada koje se na Kosovu i dalje postavljaju. Mislim da bi se Srbija trebalo izviniti Kosovu i i možemo je dovesti do izvinjenja, ali moramo biti učiniti strateški i diplomatski, a to se može postići samo kroz politiku”, zaključio je Rama.