Rizik od napada na nuklearku Zaporožje

Rizik od napada na nuklearku Zaporožje

Ukrajinska agencija za nuklearnu energiju kaže da su ruske rakete oštetile deo ogromne nuklearne elektrane pod kontrolom Rusa, u najnovijem od niza incidenata koji su uznemirili vlasti širom sveta. Nije došlo do curenja radijacije, ali ukrajinska agencija Energoatom kaže da su jedinica azot-kiseonika i dalekovod visoke voltaže oštećeni u elektrani u Zaporožju, najvećoj u Evropi, u jugoistočnoj Ukrajini.

Šef agencije za nuklearnu energiju Ujedinjenih nacija Rafael Grosi ranije je upozorio da je elektrana „potpuno van kontrole”, dok su zvaničnici koje su postavili Rusi za ranije granatiranje okrivili Ukrajinu.

Prekršen je svaki princip nuklearne bezbednosti. Ulozi su ekstremno ozbiljni i ekstremno visoki i opasni”, dodao je Grasi.

Evo šta znamo o situaciji u nuklearnoj elektrani i koliko potencijalno opasna ona može da bude.Rusija je zauzela nuklearnu elektranu u Zaporožju početkom marta, u drugoj nedelji otvorene invazije.

Borbe ukrajinskih i ruskih snaga približile su se elektrani, nadomak grada Energodara, a jedna od zgrada elektrane zapalila se izazvavši zabrinutost širom Evrope.

Elektrana ima šest vodenih reaktora pod pritiskom i nekoliko skladišta radioaktivnog nuklearnog otpada.

U to vreme ukrajinski član osoblja je tvrdio da se elektrana „granatira direktno” i da je jedan od reaktora oštećen.

Požar u kompleksu je na kraju ugašen, ali je posle incidenta sazvana hitna sednica Saveta bezbednosti UN-a, na kojoj su SAD i Velika Britanija osudile granatiranje elektrane.

Čak je i Kina, zemlja koja inače retko kritikuje Rusiju, rekla da je zabrinuta za nuklearnu bezbednost.

Rusija je odgovorila optuživši „ukrajinske sabotere” za izazivanje požara.

Od sredine jula, zabrinutost za bezbednost elektrane u Zaporožju se povećala kad su ruske snage optužene za otvaranje vatre iz oblasti blizu postrojenja.

Gradonačelnik Nikopolja pod ukrajinskom kontrolom Aleksandar Sajuk rekao je za Njujork tajms da Rusi redovno granatiraju ovaj grad.

Kriju se tamo u elektrani”, rekao je on, „da ne bi mogli biti napadnuti.”

Ukrajina je pokušala da odgovori izvršivši ciljane napade takozvanim „kamikaze dronovima”, ali njihove snage ne mogu da koriste višecevne raketne sisteme koje su nedavno dobile od zapadnih država zbog rizika od pogađanja nuklearnih reaktora.

Viši direktor nevladine organizacije Inicijativa protiv nuklearne pretnje Nikolas Rot rekao je za BBC Njuz na ruskom da je ova situacija bez presedana.

Vidimo nešto što do sada nismo videli nikada tokom vojnih operacija”, kaže on.

Rusija koristi nuklearno postrojenje kao štit.”

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorila je da je jučerašnji napad dronovima na nuklearnu elektranu Zaporožje uvećao rizik od “velikog nuklearnog incidenta”.

BBC prenosi da je Rusija optužila Ukrajinu da stoji iza ovog napada, u kojem je po podacima Moskva povređeno troje ljudi, dok Kijev negira umešanost.

Britanski medijski servis podseća da se ova atomska centrala sa šest nuklearnih reaktora na jugu Ukrajine, koja je najveća u Evropi i pod ruskom je kontrolom, nalazi na liniji fronta rusko-ukrajinskog sukoba.

Navodi se da su iz IAEA u više navrata upozorovali na opasnost koju nose napadi na nju.

Rafael Grosi, generalni direktor ove agencije Ujedinjenih nacija, nazvao je jučerašnji napad “bezobzirnim” i dodao da on predstavlja “veliku eskalaciju opasnosti vezanih za nukleanu sigurnost i bezbednost” sa kojima se suočava ova elektrana.

BBC podseća da su ruske snage zauzele nuklearku Zaporožje ubrzo nakon pokretanja njihove invazije punog obima na Ukrajinu u februaru 2022. i od tada je sve vreme kontrolišu.

Iz IAEA, čiji se stručni tim nalazi u toj centrali, potvrdili su da je bilo “fizičkog uticaja napada dronovima” na nuklearku, uključujući i jedan od njenih reaktora.

Navodi se da je ruska administracija koja upravlja nuklearkom navela da su nivoi radijacije na normali i da nije bilo ozbiljne štete.

Grossi je objavio da su zabeležena “najmanje tri direktna pogotka” na “strukture za zaštitu glavnog reaktora“.

– Ovo ne može da se dešava. Niko ni na koji način ne može da profitira ili stekne bilo kakvu vojnu ili političku prednost napadima na nuklearna postrojenja – naveo je šef IAEA.

CNN prenosi da je Grosi u objavi na društvenoj mreži X saopštio da je jedna osoba stradala tokom napada na nuklearku.