Rohani : SAD se detinjasto ponašaju

0

Iranski predsednik Hasan Rohani optužio je Sjedinjene Države za “detinjasto ponašanje” i plašljivo delovanje, pošto je Vašington uveo sankcije iranskom ministru spoljnihih poslova zbog porasta tenzija između dve zemlje.
Sjedinjene Države su juče uvele sankcije iranskom ministru spoljnih poslova Mohamadu Džavadu Zarifu, blokirajući bilo kakvu imovinu ili interese koje ima u Sjedinjenim Državama. Ali Zarif je rekao da nema ni imovinu , niti interese
“Oni (Amerikanci) se detinjasto ponašaju … Svaki dan su govorili “ Želimo da razgovaramo, bez preduslova “… a zatim sankcionišu ministra spoljnih poslova”, rekao je Rohani uživo na državnoj televiziji.

Američki predsednik Donald Tramp povukao je SAD iz nuklearnog sporazuma 2015. godine između Irana i svetskih sila prošle godine i uvećao sankcije kako bi izvršio pritisak na iransku ekonomiju.

Poslednjih meseci bilateralni odnosi su se značajno pogoršavali nakon napada na tankere u Zalivu za koje Sjedinjene Države krive Iran, iako je Teheran demantovao da je oborio američku bespilotnu letelicu.

„Zemlja koja veruje da je moćna i svetska supersila boji se razgovora našeg ministra spoljnih poslova“, rekao je Rohani.

“Kada dr Zarif daje intervju u Njujorku, … oni (Amerikanci) kažu da iranski ministar spoljnih poslova dovodi u zabludu naše javno mnjenje”, rekao je Rouhani. „Šta se desilo sa vašim tvrdnjama o slobodi, slobodi izražavanja i demokratiji?“

„Stubovi Bele kuće stvaraju se da drhtaju rečima i logikom dobro poznatog i požrtvovanog čoveka i diplomate“, rekao je Rohani.

Zarif je živeo u Sjedinjenim Državama od svoje 17 godine kao student međunarodnih odnosa u San Francisku i Denveru, a potom i kao diplomata pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku, gde je bio ambasador Irana od 2002. do 2007. godine.