Rusi napuštaju Herson?

0
People remove debris at the site of a military base building that, according to the Ukrainian ground forces, was destroyed by an air strike, in the town of Okhtyrka in the Sumy region, Ukraine February 28, 2022. Irina Rybakova/Press service of the Ukrainian ground forces/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Zamenik čelnika regionalnog veća Hersona Juri Sobolevski rekao je za CNN da su Rusi “napustili neke od svojih kontrolnih tačaka u Čornobaivki, Stepanivki i Bilozerki”, naseljima severno i zapadno od grada, bliže frontu.

I funkcioner kojeg je postavila Rusija otkrio je da će se vojnici verovatno povući iz ključnog lučkog grada Hersona.

Govoreći u videu, zamenik civilnog upravnika za Herson Kiril Stremousov rekao je da će ruske oružane snage verovatno prestati da koriste zapadnu obalu reke Dnjepar.

Moskva posljednjih tjedana evakuira građane s istog područja. “Danas je već najavljena evakuacija lijevog dijela Hersona”, rekao je.

Najvjerojatnije će naše jedinice, naše trupe, otići na lijevu obalu regije Herson”, rekao je.

“Oni ljudi koji nisu imali vremena da se presele iz Hersona trebalo bi da napuste grad na levoj obali što je pre moguće”, dodao je on.