Hoće li Netanjahu mnogo živcirati Bajdena?

Hoće li Netanjahu mnogo živcirati Bajdena?

Benjamin Netanjahu, vođa opozicije u Izraelu ostvario je veliku pobedu na izborima u ovoj zemlji. Ima velike šanse da se vrati na čelo jedne od najdesnije orijentisanih vlada u istoriji Izraela.

Očekuje se da prebrojavanje glasova završi danas popodne, a desničarski blok Netanjahua sigurno ostvaruje pobedu. To znači da će Izrael posle pet izbornih ciklusa u manje od četiri godine, imati stabilnu vladu po prvi put nakon 2019.

Netanjahu je ostvario pobedu zahvaljujući kampanji koja je računala na strahove desničara Jevreja vezane za pretnje jevrejskom identitetu Izraela, ali i strahovima za ličnu sigurnost. Međuetnički neredi su prošle godine u nekoliko talasa uzdrmali bezbednost Izraela. Osećaj nesigurnosti je znatno porastao kada je u vladu ušla arapska stranka. To se desilo po prvi put u istoriji Izraela. Taj presedan je promenio sentiment biračkog tela. I pobeda je pripala Netanjahuu, kome se trenutno sudi za korupciju.

Povratak Netanjahua će dovesti u pitanje i diplomatske odnose sa Vašingtonom , kao i zemljama Persijskog zaliva, sa kojima je Izrael ušao u savezništvo.

Sigurno je da će Netanjaju u premijerskoj fotelji pogoršati odnose sa Palestincima, što se neće dopasti bajdenovoj administraciji.

Ipak, on je najduže bio premijer Izraela, uživa veliki ugled, pa savez sa krajnjom desnicom, ali i levičarskim snagama, može da predstavi kao jedinstvo za spas Izraela. Desnica, međutim , želi promene u pravosuđu tako što će pojačati uticaj politike na izbor sudija i smanju kontrolu koju ima Vrhovni sud. Oni žele i da ukinu palestinsku autonomiju u delovima Zapadne obale i oštriji stav prema Palestincima u Izraelu. To je politika konflikta, koja je dovela do izborne pobede, ali strahuju mnogi da će se nastaviti.

Očekuje se da Netanjahu postane premijer najranije u drugoj polovini novembra.

Analitičari tvrde da će hodati po žici – između desničara kod kuće i pritisaka na međunarodnoj sceni. Bela kuća ne voli Netanjahuove partnere, ali javno saopštava da će Bajden i netanjahu pokušati da prevaziđu antagonizme, ali da će, kako je zvanično saopšteno „sigurno jako živcirati jedan drugoga“.

Ipak, Netanjahu je čovek koji je uspostavio dobre veze Izraela sa Bahreinom, Marokom, Emiratima…

Palestinci u Izraelu svakako strahuju od povratka Netanjahua, a oni čine petinu stanovništva.