Rusi osvojili Avdejevku

Rusi osvojili Avdejevku

Nakon intenzivnih borbi, grad Avdejevka, koji je bio važno uporište Ukrajinaca još od 2014. godine, su osvojile ruske snage, pri čemu su Oružane snage Ukrajine izgubile više od 1.500 ljudi.
Dok se na Zapadu traže krivci za ukrajinski poraz, ruski vojnici, ali i lokalno stanovništvo, slave što se “Avdejevka vratila kući”, izveštavaju ruski mediji.

Ministar odbrane Sergej Šojgu izvestio je juče predsednika Rusije Vladimira Putina da su ruske trupe u potpunosti preuzele Avdejevku. Grad je zauzela operativna grupa “Centar” ruske armije pod komandom Andreja Mordvičeva. Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je zahvalnost pripadnicima vojske koji su učestvovali u borbama za Avdejevku, navodi se u telegramu koji je ruski lider uputio general-puvniku Andreju Mordvičevu.

U saopštenju ministarstva se navodi da su, u prethodna 24 časa, u borbama za Avdejevku Oružane snage Ukrajine izgubile više od 1.500 vojnika, a teritorija ovog grada, kako je navedeno, ima ukupnu površinu od 31,75 kvadratnih kilometara.
“Trenutno su na teritoriji Avdejevke ostale samo raštrkane grupe pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, koje su napustili njihovi komandanti i braća po oružju. Jedinice Oružanih snaga Rusije nastavljaju sa čišćenjem”, navode ruski mediji.