Bafta Openhajmeru

Bafta Openhajmeru

Najbolji film na ovogodišnjoj 77. dodeli nagrada Britanske akademije za film i televizijsku umetnost je „Openhajmer“, koji je ukupno osvojio sedam nagrada, uključujući i one za najbolju režiju i najboljeg glumca u glavnoj i sporednoj ulozi. Dodela Bafti bila je u znaku Openhajmera. Biografski film o ocu atomske bombe osvojio je glavnu nagradu večeri – za najbolji film.


Bafta za najbolju režiju, očekivano, pripala je Kristoferu Nolanu. Kilijan Marfi u ulozi Roberta Openhajmera proglašen je za najboljeg glumca. Najbolja glumica je Ema Stoun za ulogu u ostvarenju Jadna stvorenja.


Pomalo iznenađujuće, ostvarenje Zona interesa dobilo je Baftu za najbolji britanski film, ali i najbolji film koji nije na engleskom jeziku.


Za najbolju sporednu glumicu proglašena je Da‘Vin Džoj Randolf za ulogu u Bartonovoj akademiji, dok je Baftu za najboljeg sporednog glumca osvojio Robert Dauni Džunior za ulogu u Openhajmeru.


Za najbolji originalni scenario odabrana je Bartonova akademija, dok je Američka fikcija trijumfovala u kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija.


Nolanov epski dokumentarac o ocu atomske bombe se ovenčao i Baftama za najbolju fotografiju, montažu, kao i najbolju muziku.


Najbolji animirani film je Dečak i čaplja. Očekivano, u kategoriji za najbolji dokumentarac trijumfovao je 20 dana u Marijupolju.


Bafta za najbolji odabir glumaca dodeljena je Bartonovoj akademiji.dna stvorenja odnela su priznanja u kategorijama najboljih specijalnih vizuelnih efekata, produkcionog dizajna, najboljih kostima i najbolje šminke i frizure. Zona interesa odnela je nagradu za najbolji zvuk.