Rusija bez optimizma o pregovorima sa SAD

0

Rusija je saopštila da nije optimistična posle prve runde razgovora sa SAD o ukrajinskoj krizi, i da neće dozvoliti da njeni zahtevi da dobije bezbednosne garancije od Zapada “budu zaglavljeni” u dugim pregovorima. Dan posle pregovora, Rusija je održala vojne vežbe na zapadu zemlje, uključujući i u regionima blizu granice sa Ukrajinom.

Potparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je pozitivno to što su razgovori u Ženevi u ponedeljak održani na otvoren i direktan način, ali da je Rusija samo zainteresovana za rezultate.

“Ovde nema jasnih rokova, niko ih ne postavlja, postoji samo ruski stav da nećemo biti zadovoljni beskonačnim razvlačenjem procesa”, rekao je.

Russia je izvršila pritisak na Zapad da sedne za pregovarački sto tako što je nagomilala trupe blizu ukrajinske granice, dok iznosi teško ostvarive zahteve prema kojima bi se Ukrajina sprečila da ikad uđe u NATO, i poništile dve decenije širenja NATO saveza u Evropi.

Vašington kaže da ne može da prihvati te zahteve, iako je spreman da razmatra druge aspekte ruskih predloga, razgovara o raspoređivanju oružja ili ograničenju obima vojnih vežbi.

Peskov je izjavio da će situacija biti jasnija posle dve druge runde pregovora koje Rusija vodi ove nedelje – sa NATO u Briselu u sredu, i Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Beču, u četvrtak.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da dve strane “na neke načine imaju suprotne stavove.” Kako je izjavio novinarima, “za Rusiju je apsolutno obavezno da se postaramo da Ukrajina nikada, nikada ne postane članica NATO.”

Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman je rekla: “Bili smo čvrsti u odgovoru na predloge koji za SAD jednostavno nisu polazna tačka”.

Tri hiljade ruskih vojninka započele su vojne vežbe u kojima se koristi teška oprema, uključujući i tenkove, u zapadnoj Rusiji, uključujući delove zemlje blizu granice sa Ukrajinom, javila je agencija Interfaks.

Kako je objavljeno, vežbe se održavaju u regionu Smolensk, blizu granice sa Belorusijom, i u regijama Voronjež, Belgorod i Brijansk, bližim Ukrajini.