Kosovo se naoružava

Kosovo se naoružava

Zamenik kosovskog ministra odbrane Šemsi Sulja izjavio je da KBS planira da se dodatno naoruža tokom 2022. godine, s obzirom na, kako je dodao, pretnje iz Srbije, prenosi Reporteri.

Sulja je za RTV Dukađini rekao da među najvećim partnerima za kupovinu oružja Kosovo ima SAD, Hrvatsku, Tursku i još nekoliko zemalja.

“Spremamo se za odbranu nakon naoružavanja iz Srbije. S obzirom na tekuće pretnje iz Srbije, naoružani smo adekvatnim oružjem koje reaguje na ovu situaciju. Odgovorićemo adekvatnim naoružanjem koje situacija zahteva. Ne kupujemo ofanzivno oružje, ali radimo danonoćno na zaštiti naše teritorije i stanovništva”, istakao je Sulja.

Sulja je rekao i rekao da ministarstvo odbrane sledi politiku Amerike, koja ima praksu naoružavanja.

“Bili smo oprezni da sklapamo poslove o naoružanju samo sa državama, a ne sa privatnim kompanijama. Odgovarajuća država je nadgledala prodaju oružja Kosovu”, rekao je Sulja.

Zamenik ministra odbrane je rekao da je u ovoj godini planirano 52 miliona evra za kupovinu oružja i dodao napomenuo da Kosovo ima i savetnike iz Amerike, kako bi odgovorilo na situaciju.