Rusija ne plaća dugove, zbog sankcija

0

Rusija je prvi put u više od 100 godina propustila rok za plaćanje inostranog duga, prenosi Blumberg.

Moskva ima novac za plaćanje 94,6 miliona evra i spremna je da uplati taj iznos, ali zbog sankcija nije u mogućnosti da to učini.

Kremlj je odlučno želeo da spreči takav scenario jer predstavlja veliki udarac ugledu nacije, a ruski ministar finansija ovu situaciju nazvao je ‘farsom’. Kamata od 94,6 milijuna eura dospela je još 27. maja.

Rusija tvrdi da je poslala novac Euroclearu, banci koja je uplatu trebalo da distribuira prema investitorima. Novac je međutim tu zaustavljen, a poverioci uplatu nisu primili, prenosi Blumberg.

U međuvremenu neki tajvanski vlasnici ruskih obveznica nisu primili isplatu kamata, navodi Rojters. Novac nije stigao u roku od 30 dana od datuma dospeća, odnosno do nedelje uveče. Euroclear nije želeo da potvrdi da je plaćanje blokirano, ali su poručili da se pridržavaju svih sankcija.

Ovakva situacija poslednji put se dogodila 1918. godine, tokom boljševičke revolucije kada je novi komunistički vođa Vladimir Lenjin odbio da plati dugove Ruskog Carstva.

Ministar finansija Anton Siluanov priznao je da strani ulagači ‘neće moći primiti’ isplate, prenosi agencija RIA Novosti.

– Dva su razloga. Prvi je da je inostranoj infrastrukturi zabranjeno obavljanje bilo kakvih poslova vezanih za Rusiju. Drugi je što je stranim ulagačima izričito zabranjeno primati uplate od nas, rekao je on.

Rusija želi da plati dug i ima dovoljno novca za to, izjavio je Siluanov.