Crnogorski pokret protiv Srpske pravoslavn crkve

0

Dan uoči najavljenog obeležavanja 800. godišnjice autokefalnosti SPC u prisustva patrijarha Irineja u manastiru Podostrog, Crnogorski pokret je pozvao državni vrh Crne Gore da, kako navodi, svojim autoritetom stane u odbranu državnog i nacionalnog integriteta i digniteta. Ovaj pokret je u ponedeljak podneo krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu protiv organizatora ove manifestacije, a istovremeno je tražio zabranu dolaska patrijarha Irineja zbog, kako su naveli, njegovih ranijih izjava kada je za položaj Srba u Crnoj Gori danas rekao da je gori u odnosu na vreme Osmanlija i NDH. Crnogorski pokret je javni apel uputio predsednicima države, Skupštine i vlade – Milu Đukanoviću, Ivanu Brajoviću i Dušku Markoviću, koji je pre samo dva dana sa mitroplitom Amfilohijem dogovorio dijalog o mišjenju Venecijanske komisije na Zakon o slobodi veroispovesti u toj državi.
Crnogorski pokret najavljenu manifestaciju povodom jubileja “800 godina Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki Kotorskoj i 1.500 godina Manastira Podlastva – Grbalj” naziva navodom i upozorava državni vrh da, kako tvrde, “Beogradska patrijaršija na ovaj način nasrće na integritet i dignitet države Crne Gore”.
Proslava je zakazana za 27. i 28. septembar.
Za njih je sporan i plakat kojim se poziva na proslavu, a na kojim je, kako primećuju, sporno jedno “i” između imena crnogorske države i Boke Kotorske kao njenog dela.
Oni tumače da je time jasno istaknuto da organizatori Boku Kotorsku ne smatraju integralnim delom Crne Gore, što je, kako kažu, “protivustavno delo, kojim se poziva na rušenje ustavnoga poretka i teritorijalnoga integriteta, i istovremeno crnogorska država izlaže poruzi”.
“Sam plakat vrvi falsifikatima osmišljenim da uveri prosti i neupućeni narod u duboke korene Srpske crkve i svetosavlja na crnogorskome prostoru, i tako ga uvede u velikosrpski nacionalistički trans, da bi se s njim politički manipulisalo protiv Crne Gore”, navode iz Crnogorskog pokreta, piše Pobjeda, preneo je portal RTCG.
Oni tvrde da je Srpska crkva stekla autokefalni status 1922. godine, “tomosom Vaseljenske patrijaršije plaćenim s milion i po franaka u zlatu, a svetosavlje, kao političko-nacionalistička ideologija, osmišljeno je tek između dva svetska rata”.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime