Rusija oslobodila ukrajinske mornare

0

Rusija i Ukrajina obavili su dugo čekanu razmenu zarobljenika. U toj razmeni oslobođena su i 24 ukrajinska mornara, kao i „važna osoba“ koja je dovođena u vezu sa obaranjem aviona u kojem je poginulo 298 osoba.

Avioni iz dve zemlje doveli su oslobođene zatvorenike do Moskve i Kijeva. Očekivalo se da će u razmeni biti obuhvaćeno ukupno 70 osoba, uključujući 24 ukrajinska mornara, novinara, filmskog stvaraoca i “osobu od interesa” zbog obaranja aviona u kome je poginulo 298 ljudi. Zvaničnih potvrda o tome ko je među oslobođenima – nema, navodi BBC.

Na spisku su i dva krajnje desna ukrajinska aktivista, Nikola Karpiuk i Stanislav Klikh, obojica uhapšeni u Rusiji 2014. Oni su optuženi da su se borili na strani čečenskih pobunjenika u prvom ratu s Čečenima 1990-ih, a kasnije su zatvoreni.

Najznačajnija i najkontroverznija osoba za koju se očekuje da će je Ukrajina poslati u Rusiju je Volodimir Tsemak.

Sud u Kijevu oslobodio je Tsemaka 5. septembra, za kojeg mediji pišu da je potencijalni ključni svedok u istrazi o obaranju leta MH17 pre pet godina.

Ukrajinski državljanin, Tsemak je, kako se navodi, nadzirao jedinicu protivvazdušne obrane separatista koje podržava Rusija u blizini mesta na kojem se avion srušio.

Avion je 17. jula 2014. leteo iz Amsterdama ka Kuala Lumpuru kada ga je pogodila raketa iznad istočne Ukrajine. Svih 298 osoba na letu je poginulo.

Apelacioni sud u Kijevu doneo je presudu 5. septembra, rekavši da Tsemak treba biti odmah pušten na slobodu.

Zaključak međunarodne istrage pod vodstvom Holandije je da je komercijalni avion oboren raketom ruske izrade Buk, koja je ispaljena sa teritorije koju drže separatisti. Za englesku stranicu Radija Slobodna Evropa ponovili su da žele ispitati Tsemakha u vezi tragedije.

Ova razmena bi, nadaju se na obe strane, mogla da dovede do smanjivanja napetosti.

„Moramo da preduzmemo sve mere da okončamo ovaj strašni rat“, rekao je Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine, dočekujući oslobođene na aerodromu.
Ruske vlasti saopštile su da im je drago što su se njeni građani vratili kućama.

Odnosi dve države drastično su pogoršani 2014. godine kada je Rusija aneksirala poluostrvo Krim, a pobunjenici koje podržava Moskva preuzeli kontrolu nad još dve oblasti na istoku Ukrajine.

Više od 13.000 osoba poginulo je do sada tokom ovog sukoba.

U aprilu ove godine za predsednika Ukrajine izabran je Zelenski i on je rekao da mu je prvi cilj okončanje sukoba.

Ruski zvaničnici saopštili su da je napredak u razgovorima o razmeni zarobljenika ključan za popravljanje atmosfere koja prati ukrajinsku krizu.

Pregovori su bili veoma osetljivi, odvijali su se u tajnosti, a predstavnici obe strane isticali su da bi curenje bilo kakvih informacija ugrozilo razmenu.

A onda je 30. avgusta novi ukrajinski tužilac na Fejsbuku objavio poruku u kojoj je nagovestio da je razmena počela. Vrlo brzo je stigao demanti iz kabineta predsednika Zelenskog.

Na spisku osoba koje je Rusija oslobodila nalaze se 24 ukrajinska mornara koji su zarobljeni u novembru prošle godine u blizini Krima.

Pored posade, Rusi su zarobili i tri ratna broda koja su pokašala da prođu kroz moreuz Kerč. To je jedini morski put kojim su brodovi moglu da dođu do ukrajinske luke Azov.

Ruska mornarica pucala je na Ukrajince i ranilo nekoliko mornara.

U maju je međunarodni tribunal naredio Rusiji da oslobodi mornare i bordove.

Ukrajinski režise Oleg Sencov, koji je 2015. osuđen na 20 godina zatvora zbog kovanja terorističkih planova na Krimu u procesu koji su osudile Amerika i Evropska unija, takođe je stigao kući.

On je slovio za glavnog ukrajinskog političkog zatvorenika u Rusiji.

Oslobođen je i novinar Roman Sušenko uhapšen je 2016. u Moskvi, a Rusija ga je optužila za špijunažu.

Na spisku oslobođen su ekstremno desničarski aktivist Mikola Karpjuk i Stanislav Klik. Obojica su 2014. uhapšena u Rusiji pod optužbom da su se tokom 1990-tih borili na strani čečenskih pobunjenika protiv ruske vojske.

Rusija nije zvanično potvrdila imena svojih oslobođenih državljana. Ali najznačajnija i najkontroverznija osoba koja se iz Ukrajine vratila u Rusiju je Volodimir Cemak. On je navodno bio komandant pobunjeničkih protiv-vazdušnih jedinica na istoku Ukrajine.

Cemak je bio osoba od važnosti u istrazi holandskih vlasti o obaranju malezijskog aviona MH17 pre pet godina. Svih 298 putnika je poginulo.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime