Ruska vojska u Ukrajini?

0

VIŠE od sto hiljada ruskih vojnika upućeno je na granicu sa Ukrajinom i na Krim , objavio je ured šefa evropske diplomatije Džozefa Borela posle sastanka evropskih ministara spoljnih poslova i ministra spoljnih poslova Ukrajine.

Borel je juče na konferenciji za novinare govorio o više od 150.000 vojnika, odbijajući da otkrije izvor te informacije. Njegov ured je potom objavio ispravku ne dajući dodatna objašnjenja o novom, manjem, broju od više od 100.000 vojnika.

Sjedinjene Države ponovile su svoju zabrinutost zbog vojnih manevara Rusije duž njene granice sa Ukrajinom, optužujući da je Moskva sada grupisala više trupa u tom području nego kada je napala i zauzela Krim pre sedam godina

“Svakako je veće od toga”, rekao je novinarima u ponedeljak sekretar za štampu PentagonaDžon Kirbi, nazivajući kontinuirano gomilanje ruskih snaga veoma ozbiljno zabrnjavajućim”.

“Generalno, nastavili smo da vidimo da se ovo grupisanje povećava”, rekao je. “Svakako smo čuli kako Rusi izjavljuju da se ovde radi o obuci. Nije nam potpuno jasno da je upravo to svrha”

Tvrdnja Pentagona predstavlja malu promenu u odnosu na prethodne izjave kada je nagomilavanje ruskih trupa kategorizovao samo kao samo najveće od invazije Krima 2014. godine i usledila je nakon sličnih obaveštajnih procene zvaničnika Evropske unije, koji su tvrdili da se u tom području sada nalazi više od 150.000 ruskih vojnika.