Veštački eritrociti prvi put u transfuziji

Veštački eritrociti prvi put u transfuziji

Crvena krvna zrnca proizvedena u laboratoriji danas su u transfuziji u prvom kliničkom ispitivanju na svetu, prenela je nemačka novinska agencija dpa.

Naučnici smatraju da bi proizvedene krvne stanice, ako se pokažu sigurnima i efikasnim, mogle uneti revoluciju u lečenje osoba s krvnim poremećajima kao što su anemija i u slučaju osoba koje imaju retke krvne grupe.

Teško se pronalazi visoko podudarna krv za transfuziju za ljude s takvim poremećajima.

Ali laboratorijski proizvedena crvena krvna zrnca značila bi da bi ljudi kojima trebaju redovne transfuzije krvi mogli trebati manje transfuzija u budućnosti.

Do sada su dve osobe dobile transfuziju crvenih krvnih zrnaca proizvedenih u laboratoriji.

Pomno su praćeni, nisu prijavljene neželjene nuspojave, a pacijenti – koji nisu imenovani – dobro se osećaju,kažu naučnici.

Količina laboratorijski uzgojenih stanica koje se daju u transfuziji varira, ali je oko 5-10 mililitara – otprilike jedna do dve kašičice.

Proizvedene krvne stanice uzgojene su iz matičnih stanica donora, a zatim date u transfuziji dobrovoljcima u nasumičnom kontrolisanom kliničkom ispitivanju.

Istražuje se životni vek laboratorijski uzgojenih stanica u poređenje s infuzijama standardnih crvenih krvnih stanica od istog donora.

Budući da su sve krvne stanice uzgojene u laboratoriju sveže, naučnici očekuju da će imati bolji učinak od transfuzije standardnih doniranih crvenih krvnih stanica, koja sadrži stanice različite starosti.

Ako proizvedene stanice duže traju u telu, pacijenti kojima redovno treba krv možda neće biti potrebno tako često transfuzije.

Znanstvenici kažu da bi to smanjilo prekomerni unos gvožđa zbog čestih transfuzija krvi, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Najmanje 10 osoba će primiti dve mini transfuzije u razmaku od najmanje četiri meseca, jednu standardno doniranih crvenih krvnih zrnaca i jednu laboratorijski uzgojenih crvenih krvnih zrnaca.

To će omogućiti naučnicima da saznaju traju li mlade crvene krvne stanice napravljene u laboratoriju duže od stanica stvorenih u telu.