Ruski gas i nafta sprečavaju sankcije

Ruski gas i nafta  sprečavaju sankcije

Ambasadori 27 članica EU se od 4. maja sastaju na dnevnom nivou kako bi usaglasili detalje šestog paketa sankcija koje ciljaju Moskvu zbog napada na Ukrajinu.
“Savet evropskih vlada je ujedinjen po pitanju potrebe da se usvoji šesti paket sankcija. Vrlo značajan napredak postignut je danas po većini mera”, navodi se u zajedničkom saopštenju Evropske komisije i francuske delegacije koja trenutno predsedava EU.
Problem je kako obezbediti naftne derivate Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, koje umnogome zavise od ruske nafte koju dobijaju uz pomoć cevovoda iz sovjetske ere i sada je potrebno naći alternativu.
“I dalje imamo da završimo posao, u duhu solidarnosti, garancija koje su neophodne za snabdevanje članica EU, koje su u specifičnoj situaciji zbog toga što su cevima povezane sa Rusijom”, dodaje se u zajedničkom saopštenju.
Da bi se sve članice EU složile, Komisija je predložila u petak izmene na planirani embargo na rusku naftu, kako bi tri zemlje dobile više vremena da promene dobavljača energenata, naveli su izvori iz EU.
Prema planu, sve zemlje članice EU bi trebalo da prestanu da kupuju rusku sirovu naftu i ruske rafinirane proizvode do kraja 2022. godine.
Izmenjeni program bi dao Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj vreme da unaprede rafinerije kako bi mogle da dobijaju naftne derivate sa drugih lokacija, i tako dobile vreme da se energetski odvoje od Rusije do 2024.