Talibani osvojili tri grada

0
epa09298498 Former Taliban militants surrender their weapons during a reconciliation ceremony in Herat, Afghanistan, 24 June 2021. A group of 130 former Taliban militants laid down their arms in Jalalabad and joined the peace process. Violence has escalated in Afghanistan in recent weeks, especially after the start of the final phase of the withdrawal of foreign troops, as the Taliban seek to regain control of the country. The final phase of the withdrawal started on 01 May 2021, and the US and NATO troops are scheduled to pullout all its 9,500 soldiers - 2,500 US and some 7,000 NATO forces - from Afghanistan by September. EPA-EFE/JALIL REZAYEE

Talibani su u nedelju osvojili prestonice tri provincije dok nastavljaju da uspostavljaju kontrolu nad velikim delovima teritorije u Avganistanu.

Talibani su uspeli da uspostave kontrolu nad ključnim vladinim zgradama u severoistočnom gradu Kunduz. Vlada je zadržala kontrolu nad vojnom bazom i aerodromom.

Portparol avganistanskih bezbednosnih snaga rekao je da su u toku žestoke borbe u Kunduzu, dok su lokalni zvaničnici rekli Rojtersu da je Kunduz pao u ruke talibana.

Avganistanski zvaničnici su u nedelju veče saopštili da će vladine snage što je pre moguće pokrenuti veliku operaciju za ponovno uspostavljanje kontrole nad osvojenim delovima istoimene provincije. Portparol talibama rekao je da je ta grupa osvojila najveći deo provincije i da je blizu aerodroma.

Zdravstveni zvaničnici u Kunduzu saopštili su da su tela 14 žrtava, među kojima su i žene i deca, kao i više od 30 povređenih prebačeni u bolnice.

Talibani su takođe zauzeli vladine zgrade u severnoj pokrajinskoj prestonici Sari Pul i potisnuli zvaničnike u obližnju vojnu bazu, saopštio je član lokalnog saveta.

U nedelju veče, poslanik u parlamentu provincije Takar Ašraf Ajni rekao je da je i da je njihova prestonica Talokan pod kontrolom talibana koji su oslobodili zatvorenike i ušli u vladine zgrade.