Ruski špijun u kabinetu ministra odbrane Francuske

0

Špijun u službi Rusije nalazio se u kabinetu ministra odbrane Francuske 2017. godine, izjavio je bivši direktor francuske spoljne obaveštajne službe (DGSE) Bernar Bažole u reportaži emitovanoj u nedelju uveče na televiziji Frans 5.

Upitan o špijunu u službi Rusije koji je bio u kabinetu tadašnjeg ministra odbrane Žan-Iva Le Drijana, koji je sada šef diplomatije, Bažole je rekao da je to tačna informacija i da je to preneo tadašnjim izvršnim vlastima.

Bažole je intervjuisan u reportaži posvećenoj ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Prethodnih godina smo govorili da je sve gotovo posle hladnog rata i da ne treba više gubiti vreme na špijune koji više ne postoje, već je prioritet borba protiv terorizma. Međutim, špijunske aktivnosti nisu prestale“, rekao je on i dodao da i dalje postoje takve aktivnosti koje sprovode Rusija, Kina i SAD.

Informaciju o ruskom špijunu je pre nekoliko godina prenela francuska medijska kuća Medijapar. Prema Medijaparu, špijun ruske vojne obaveštajne službe (GRU) ubačen je u kabinet Le Drijana, dok je bio ministar odbrane za vreme predsednika Fransoa Olanda.