Kurtijeva stranka nije osvojila vlast ni u jednoj opštini

Kurtijeva  stranka  nije osvojila vlast ni u jednoj  opštini

Birači u 21 opštini na Kosovu moraće ponovo na izbore, jer u prvom krugu, juče održanih lokalnih izbora, nisu izabrali lokalne lidere.

Samo četiri gradonačelnika u albanskim sredinama, koja su se ponovo kandidovala za te funkcije, dobila su poverenje građana na jučerašnjim lokalnim izborima, prenose prištinski mediji.

Reč je o gradonačelnicima Uroševca, Suve Reke, Lipljana i Dečana.

Od ukupno 38 opština u kojima su birani lokalni organi vlasti, 17 opština je izabralo gradonačelnike, a drugi krug će biti održan u svim većim opštinama, osim Južne Mitrovice i Peći.

Pobednik jučerašnjih izbora je Srpska lista, koja je pobedila u devet opština od 10 u kojima se učestvovala. Druga je Demokratska partija Кosova, koja je na jučerašnjim izborima pobedila u Srbici, Južnoj Mitrovici, Uroševcu, Kačaniku i Đeneral Jankoviću.

Treći je Demokratski savez Kosova, koji je pobedio u Peći i Lipljanu, dok isto toliko opština za sada ima i Alijansa za budućnost Kosova, koja je uspela da osvoji vlast u Suvoj Reci i Dečanima.

Pobednik parlamentarnih izbora 14. februara, Pokret Samoopredeljenje nije uspeo da zadrži nijednu opštinu u kojoj je bio na vlasti.

Prema podacima Centralne izborne komisije, u drugi krug izbora ide 21 opština, među njima sve velike opštine osim Južne Mitrovice i Peći.

U Prištini će se u drugom krugu takmičiti Arben Vitia iz Pokreta Samoopredeljenje i Perparim Rama iz Demokratskog saveza Kosova.

U Podujevu u drugi izborni krug idu kandidat DSK Ekrem Hiseni, koji trenutno ima prednost, dok je drugi Špejtim Bulići iz Pokreta Samoopredeljenje.

U dve opštine koje su smatrane uporištima DSK, Kosovo Polje i Gnjilane, u konkurenciji će biti i Pokret Samoopredeljenje.

U Kosovu Polju Burim Beriša iz DSK će se u drugom krugu suočiti sa Enverom Bajcincem iz Pokreta Samoopredeljenje, dok će Aljban Hiseni iz Samoopredeljenja biti u trci u Gnjilanu protiv Lutfija Hazirija iz DSK.

U Vitini u drugi krug takođe idu Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova.

Samoopredeljenje nije uspelo da osvoji Prizren u prvom krugu, tako da će se taj pokret u drugom krugu suočiti sa Šaćirom Totajem i Demokratskom partijom Kosova.

DSK će biti u drugom krugu u opštini Junik, u konkurenciji sa Alijansom za budućnost Kosova.

Drugi krug će takođe biti održan u Obiliću, Kačaniku, Štimlju, Orahovcu, Đakovici, Dragašu, Istoku, Vučitrnu, Glogovcu i Klokotu.

Tako će i u narednom mandatu na čelu Uroševca biti Agim Aljiu, a u Suvoj Reci Balji Muharemaj.

Tokom jučerašnjih izbora uhapšeno je 14 osoba, a 13 njih je privedeno.

U opštini Klokot uhapšene su 4 osobe, osumnjičene za delo “kršenje slobodnog odlučivanja birača” i “davanje ili primanje mita u vezi s glasanjem”.

U Mališevu su tri osobe privedene u dva odvojena slučaja, dve osobe zbog “davanja ili primanja mita u vezi s glasanjem” i jedna zbog ometanja procesa glasanja.

U Srbici su pritvorena 3 osumnjičena lica za delo “povreda tajnosti glasanja”. U Kosovu Polju pritvorene su i 3 osobe zbog kaznenog dela “krivotvorenja rezultata glasanja”.