S-400 već u junu u Turskoj

0

Turska treba da odustane od ruskih raketa I kupi američki protivvazdušni sistem “Patriot”, zahteva predsednik SAD Donald Tramp. Turska je postigla dogovor sa Rusijom I nema nameru da napusti sporazum o naoružanju, odgovora turski predsednik Erdogan. On ima podršku turske vojske, pa je ministar odbrane rekao da su turski vojnici završili obuku za rukovanje raketnim sistemima S-400. Očekuje se da će ovog meseca, najkasnije u julu raketni sistem biti isporučen Turskoj I da bi mogao da bude u punoj funkciji u septembru.

Iz SAD se preti sankcijama Turskoj. U više navrata pad turske valute, visoka inflacija I haos u ekonomiji se objašnjavaju kao izlivi gneva Amerikanaca. Tramp je uveo kaznene carine na čelik I aluminijum.

Sada SAD prete da neće Turskoj, koja je I dalje partner u NATO-u, isporučiti borbene avione F-35. Stotine turskih pilota je većpočelo obuku za let na ovim avionima.

Sukob između SAD i Turske je počeo kada Vašington nije želeo da isporuči Fetulaha Gulena kojeg Erdogan smatra najvećim neprijateljem. Zatim je Vašington u Siriji I Iraku počeo da pomaže Kurde I njihove paravojne snage, koje je Turska proglasila teroristima. Po logici – prijatelj mog neprijatelja je moj neprijatelj – Erdogan se okrenuo Moskvi .

Vešt politički igrač je naručio najmoćniji raketni sistem na svetu, obećavajući da će ga koristiti na jugu zemlje, tamo gde je granica nestabilna. Vašingtonu je poslata poruka : Samostalni smo, moćni i odlučni. Istovremeno, Erdogan smatra da će Patriot rakete biti kupljene samo kada uslovi isporuke budu slični onima koje je dobio od Rusije za S-400. Dve lansirne baterije ruskog sistema Erdogan je dobio za 2,5 milijarde dolara, što je mnogo jeftinije od američkog sistema. Pored toga, ruski sistem je efikasniji i
moderniji.

Erdogan je sa S-400 kupio moć, dobio novog saveznika, a nije potpuno napusti starog prijatelja Ujka Sema. Igra u naoružavanju njemu pre svega koristi da učvrsti sopstvene pozicije u Turskoj.

Pentagon je sada u problemu. Raketni sistemi S-400 nisu kompatibilni sa NATO sistemima, a ako se koristi u kombinaciji sa američkim avionima F-35, to bi automatski značilo “curenje” vrlo poverljivih informacija. Rusija će , na taj način, osigurati snažnu prednost u trci sa SAD. Sve u svemu S-400 povećava I Erdoganovu I Putinovu moć u vrlo osetljivoj regiji.

SAD su obustavile obuku.

Erdogan je, doduše, između dve vatre I neće moći dugo da igra tu igru. Ako testira živce Trampu, može mu se dogoditi ekonomski fijasko. U koliko izbegne američke sankcije, to znači da će razbesneti Moskvu, koja takođe mož da mu uvede sankcije ( što je prilikom obaranja ruskog borbenog aviona 2015. godine i učinila). Kako će se Erdogan izvući iz ove zamke?