SAD – 44 milijarde dolara za Ukrajinu

SAD – 44 milijarde dolara za Ukrajinu

Američka vojna pomoć Ukrajini od početka mandata predsednika Džozefa Bajdena prešla je 44,4 milijarde dolara, a od početka specijalne vojne operacije – 43,7 milijardi dolara, saopštila je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing.
Ona je dodala da će Sjedinjene Američke Države izdvojiti novi paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 600 miliona dolara.
U ovaj paket vredan 600 miliona dolara ulazi oprema za jačanje sredstava za protivvazdušnu odbranu Ukrajine, artiljerijska municija i druga sredstva.
SAD takođe nameravaju da Ukrajini isporuče granate sa osiromašenim uranijumom do isporuka tenkova „abrams“, koji bi tamo mogli da budu već na jesen, dodala je predstavnica Pentagona.
„Cilj je da granate budu tamo u isto vreme kada i tenkovi“, dodala je ona.
U saopštenju Bajdenove administracije navodi se da će u okviru ovog paketa za potrebe Oružanih snaga Ukrajine biti kupljeni: oprema za održavanje i integraciju PVO sistema Ukrajine; dodatna municija za „hajmarse“; artiljerijska municija kalibra 105 milimetara; sredstva za radioelektronsko ratovanje;municija za deminiranje prepreka; oprema za deminiranje; oprema za obuku i logistiku.
Ranije je list „Politiko“, pozivajući se na neimenovanog predstavnika Pentagona, javio da će Kijev sredinom septembra dobiti prvih 10 američkih tenkova „abrams“, prenosi Sputnjik.