Putin prekinuo večeru predsednika Finske sa švedskim kraljem

Putin prekinuo večeru  predsednika Finske sa švedskim kraljem

Predsednik Finske Sauli Ninistonaglo je otkazao večeru sa švedskim kraljem Karlom XVI. Gustavom nekoliko sati pošto ruski preds ednik Vladimir Putin tokom obraćanja mladim preduzetnicima uoči Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt-Peterburgu govorio o vraćanju teritorija ukradenih Rusiji, piše Dejli Mejl.

– Tokom rata sa Švedskom, Petar I. Aleksejevič Romanov nije osvojio ništa, on je povratio ono što nam je uvek pripadalo, i pored toga što je cela Evropa tvrdila da to pripada Švedskoj. Čini se da je sada na nama red da povratimo našu zemlju – rekao je Putin i nasmejao se.

Nekoliko sati nakon te Putinove izjave, Ninisto i njegova supruga Dženi Haukio napustili su svečanost na Alandskim ostrvima koja je upriličena povodom obeležavanja 100 godina demilitarizovane autonomije ostrva. Supružnici su imali zakazanu večeru sa Karlom XVI. Gustavom i kraljicom Silvijom od Švedske. Švedski su mediji izvestili da su Karlo XVI. Gustav i kraljica Silvija svečanost napustili tokom koncerta kojim je ona započela.