Putin prekinuo večeru predsednika Finske sa švedskim kraljem

0

Predsednik Finske Sauli Ninistonaglo je otkazao večeru sa švedskim kraljem Karlom XVI. Gustavom nekoliko sati pošto ruski preds ednik Vladimir Putin tokom obraćanja mladim preduzetnicima uoči Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt-Peterburgu govorio o vraćanju teritorija ukradenih Rusiji, piše Dejli Mejl.

– Tokom rata sa Švedskom, Petar I. Aleksejevič Romanov nije osvojio ništa, on je povratio ono što nam je uvek pripadalo, i pored toga što je cela Evropa tvrdila da to pripada Švedskoj. Čini se da je sada na nama red da povratimo našu zemlju – rekao je Putin i nasmejao se.

Nekoliko sati nakon te Putinove izjave, Ninisto i njegova supruga Dženi Haukio napustili su svečanost na Alandskim ostrvima koja je upriličena povodom obeležavanja 100 godina demilitarizovane autonomije ostrva. Supružnici su imali zakazanu večeru sa Karlom XVI. Gustavom i kraljicom Silvijom od Švedske. Švedski su mediji izvestili da su Karlo XVI. Gustav i kraljica Silvija svečanost napustili tokom koncerta kojim je ona započela.