SAD: Agresivni trgovinski rat protiv Kine

0

Tarife nametnute tokom predsednikovanja  Donalda Trampa – a demokrate su ih u to vreme široko osudile – pomogle su u spašavanju američkih radnih mesta u industriji čelika i aluminijuma. Ovo je izjavila američka sekretarka za trgovinu Đina Rajmondo, navodeći da će SAD nastaviti agresivi trgovinski rat sa Kinom.

Sjedinjene Države održavaju tarife na 66 odsto kineskog izvoza. Raimondo je rekla da su te tarife na uvoz potrebne da bi se izjednačili uslovi za međunarodnu trgovinu.

“Kineske akcije su nekonkurentne, prinudne, nedovoljne. Dokazali su da će učiniti sve”, rekla je. “I zato planiram da koristim sve alate koji su mi na raspolaganju što agresivnije kako bih zaštitila američke radnike i preduzeća od nepoštenih kineskih praksi”.

Pre tri godine, Trump je uveo naplatu carina od 25 odsto na uvezeni čelik i 10 odsto na uvezeni aluminijum iz većine zemalja, tvrdeći da je osiguravanje opstanka domaće proizvodnje metala pitanje nacionalne bezbednosti.

Američki robni deficit sa Kinom porastao je za 11,4 odsto od januara na 30,3 milijarde dolara u februaru, prema statistikama objavljenim u Ministarstvu trgovine.