Biznismeni sa Severa Kosova pod sankcijam SAD

Biznismeni sa Severa Kosova pod sankcijam SAD

Američko ministarstvo finansija stavilo je na listu sankcija potpredsednika Srpske liste, vodeće srpske partije na Kosovu, Milana Radoičića, biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka i još deset sa njima povezanih osoba.

Odluka je doneta na osnovu izvršne uredbe predsednika SAD Džoa Bajdena 13818 – koja predstavlja primenu globalnog zakona Magnicki za odgovornost zbog kršenja ljudskih prava. Zakon se odnosi na sankcije odgovornima za korupciju i ozbiljna kršenja ljudskih prava.

Zvonko i Žarko Veselinović, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić označeni su da pripadaju koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva finansija SAD.

Željko Bojić, bivši šef operative Policije Kosova za sever bio je, kao i Milan Radoičić, dovođen u vezu sa ubistvom srpskog političara Olivera Ivanovića. Za Bojićem tragaju kosovske institucije.

Marko Rošić je optužen u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

Među osobama pod sankcijama SAD je i Radule Stević, jedan od srpskih preduzetnika sa severa poznat po tome da je dobijao mnoge tendere kosovskih institucija za različite infrastrukturne projekte na severu Kosova.

Pored njih, na listi sankcija SAD je i preko 20 firmi koje se sa njima dovode u vezu, sa sedištem na Kosovu, u Srbiji, Hrvatskoj i u Bugarskoj.

Sankcijama SAD se imovina pojedinaca na listi uglavnom blokira i američkim državljanima je zabranjeno da sarađuju sa njima.

Reagujući na sankcije SAD protiv Radoičića i Veselinovića, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će, ukoliko protiv njih postoje ozbiljne optužbe, državni organi to ispitati. Vučić je rekao i da Veselinović Srpskoj naprednoj stranci, koju predvodi predsednik Srbije, nije davao novac.

“Stranka koju vodim ima više nego dovoljno novca zahvaljujući državnim sredstvima i članarini”, rekao je Vučić medijima.

Inače, Vučić je početkom oktobra negirao da ima bilo kakve veze sa Veselinovićem i Radoičićem, tvrdeći da njihove telefone nema u svom imeniku.

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da su sankcije, koje su uz Srbe sa Kosova, uvedene protiv pojedinaca i entiteta iz nekoliko zemalja Evrope, u skladu sa ciljevima Samita za demokratiju, koji se održava ove nedelje u Vašingtonu.

“U američkoj strategiji za borbu protiv korupcije, objavljenoj 6. decembra, ističe se da je odgovor na spregu korupcije, kriminala i drugih ilegalnih aktivnosti – prioritet za nacionalnu bezbednost”, poručio je Blinken.

U saopštenju američkog državnog sekretara dodaje se da je međunarodni organizovani kriminal destabilizujući, te da su takve grupe često u dosluhu da vlastima da bi se zaštitile od pravnog gonjenja.