SAD: Al-Kaida se može vratiti u Avganistan

0

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da bi militantna grupa Al-Kaida, koja je koristila Avganistan kao polaznu bazu za napad na Sjedinjene Države pre 20 godina, mogla pokušati da se vrati nakon američkog povlačenja koje je ostavilo talibane na vlasti.

Kako javlja agencija Asošijejted pres Ostin je razgovarao sa malom grupom reportera u gradu Kuvajtu na kraju četvorodnevne turneje po zemljama Persijskog zaliva.

Rekao je da su Sjedinjene Države spremne da spreče povratak Al-Kaide u Avganistan koji bi ugrozio Sjedinjene Države.

Čitava zajednica na neki način posmatra šta se dešava i ima li Al-Kaida sposobnost da se obnovi u Avganistanu“, rekao je on i dodao: „Priroda Al-Kaide i (grupe Islamske države) je da će oni uvek pokušavati pronaći prostor za rast i jačanje, bilo tamo, u Somaliji ili na nekom drugom području koje je neuređeno. Mislim da je to priroda organizacije.”

Talibani su dali Al-Kaidi utočište dok su vladali Avganistanom od 1996. do 2001. godine.

SAD su izvršile invaziju i svrgle talibane nakon što su odbili da predaju vođe Al-Kaide nakon napada 11. septembra 2001.

“Obavestili smo talibane da očekujemo da neće dozvoliti da se to dogodi”, rekao je Ostin, misleći na mogućnost da Al-Kaida koristi Afganistan kao bazu u budućnosti.

U sporazumu sa administracijom bivšeg predsednika SAD Donalda Trumpa iz februara 2020. godine, talibanski lideri su se obavezali da neće podržati Al-Kaidu ili druge militantne grupe koje bi ugrozile Sjedinjene Države.

Međutim, kako AP javlja, američki zvaničnici veruju da talibani održavaju veze sa Al-Kaidom, a mnoge nacije, uključujući i zalivske arapske zemlje, zabrinute su da bi povratak talibana na vlast mogao otvoriti vrata za oživljavanje uticaja Al-Kaide.

Ostin je tvrdi da je američka vojska sposobna obuzdati Al-Kaidu ili bilo koju drugu pretnju Sjedinjenim Državama koja potiče iz Afganistana upotrebom nadzornih i udarnih aviona koji se nalaze na drugim mestima, uključujući Persijski zaliv.

Rekao je da će biti teže bez američkih trupa i obaveštajnih timova sa sedištem u Avganistanu.

Ostin i državni sekretar Entoni Blinken zajedno su se pojavili u utorak u Kataru u znak zahvalnosti SAD -a za pomoć te zalivske države u tranzitu desetina hiljada Afganistanaca i drugih evakuisanih iz Kabula.

Blinken je takođe posetio mesto tranzita evakuisanih lica u Nemačkoj, a Ostin je posetio Bahrein i Kuvajt. Rekao je da će SAD sarađivati sa talibanskom vladom samo ako je to u “vitalnom nacionalnom interesu SAD”.