Izgorela bolnica u Tetovu – 14 žrtava

0

Najmanje 14 osoba poginulo je u požaru koji je sinoć zahvatio kovid-bolnicu u Tetovu, javljaju makedonski mediji. Pokrenuta je istraga. Zakazana hitna sednica Vlade Severne Makedonije. Prema prvim informacijama, među poginulima nema medicinskog osoblja koje je radilo u bolnici.


Zvanične informacije Vlade Severne Makedonije i ministra zdravlja, koji su se poslednji put oglasili tokom noći, pokazuju da je nastradalo 10 osoba.


Međutim, kako je sinoć i napomenuo ministar Venko Filipče, broj nastradalih mogao bi da raste.


Povređeni su prevezeni u bolnicu u Skuplju, a neki od njih zadobili su vrlo teške opekotine.


Vatra je buknula u 21 sat i brzo se proširila. Mediji prenose da je vatra progutala sve pred sobom i da je bolnica potpuno izgorela. Desetine vatrogasaca gasilo je požar. Ogromna temperatura požara uništila je čak i metalne cevi za vodovod u montažnoj bolnici, a istopilo se i vozilo koje se nalazilo nekoliko metara od bolnice.


Pokrenuta je hitna istraga koja bi trebalo da utvrdi šta je uzrok požara. Na terenu je petoro tužilaca, troje iz Tetova i dvoje iz Skoplja, kao i republički javni tužilac.


Naložena je autopsija i identifikacija tela preminulih. Nekima će morati da bude urađena DNK analiza kako bi se utvrdio njihov identitet.


Gradonačelnica Tetova rekla je da se neće oglašavati dok ne budu prikupljeni svi relevantni podaci sa terena.


Makedonski premijer Zoran Zaev zakazao je hitnu sednicu Vlade za 10 časova.


Uputio je saučešće porodicama nastradalih, a povređenima je poželeo brz oporavak.


Privremena kovid-bolnica u Tetovu imala je ukupan kapacitet od 35 postelja.