SAD: Iran stoji iza napada u Omanskom zalivu

0

Američki državni sekretar Majk Pompeo službeno je izjavio kako američka vlada smatra Iran odgovornim za današnji incident s naftnim tankerima u Omanskom zalivu, ne predočivši pri tom bilo kakav konkretan dokaz kao potvrdu takve tvrdnje. Pri tom je kazao kako je Iran već ranije „vršio napade na trgovačke brodove u Hormuškom tesnacu“.

To je Pompeo rekao na brifingu pred novinarima.

Vršilac dužnosti američkog ambasadora u UN DŽonatan Koen izjavio je nešto ranije da će pitanje napada izneti u Savetu bezbednosti UN. “Neprihvatljivo je da bilo koja strana napada komercijalne brodove i današnji udari u Omanskom zalivu izazivaju veliku zabrinutost”, rekao je Koen, prenosi agencija Rojters.

Prema ocenama vlade SAD-a, odgovornost za napad, koji se dogodio u Omanskom zalivu, snosi Islamska Republika. Ta je ocena doneta na temelju obaveštajnih analiza, oružja korišćenog u napadu, kao i iskustva koje je nužno za izvršenje ovakve operacije.

Nedavni slični napadi na brodove, kao i činjenica da nijedna odvojena organizacija u regiji ne raspolaže resursima ili iskustvom za izvršenje ovakve vrste napada. To je jedan od serije nedavnih napada izvršenih od strane Islamske Republike Irana prema interesima SAD-a i njihovih saveznika. I njih treba procenjivati u kontekstu 40 godina agresije prema nacijama koje vole slobodu.