Kriza u Albaniji: Puč ili predstava?

0

Ulični protesti opozicije od februara drže prestonicu Albanije pod suzavcem. Prostor između zgrade parlamenta i Vlade Albanije bio je poprište sukoba demonstranata i policije. Opozicija ukazuje na kriminal i korupciju pod patronatom vlasti.

A onda se drama preselila u institucije. Najpre je nemački “Bild” izazvao pravi politički zemljotres u Albaniji objavljujući tekst o saradnji vlasti I mafije u predizbornoj kupovini glasova za socijaliste premijera Edija Rame. Tekst je ilustrovan sa 6 tonskih zapisa prisluškivanih razgovora lokalnih narko bosova funkcionera socijalista. Reagovao je albanski predsednik Ilir Meta. Doneo je odluku da poništi lokalne izbore zakazane za 30 jun I time iskopao ratnu sekiru protiv premijera. Albanski predsednik je poništio ukaz o održavanju lokalnih izbora 30. juna, rekavši da će glasanje biti nedemokratsko bez učešća opozicije na izborima.

Rama je odgovorio u parlamentu. Albanski parlament izglasao je rezoluciju, na predlog vladajuće Socijalističke partije, kojom se kritikuje i ocenjuje kao neustavna odluka predsednika Ilira Mete da odloži lokalne izbore u toj zemlji zakazane za 30. juna. Kako je navedeno u rezoluciji, takav potez predsednika je ocenjen kao apsolutno nevažeći, da prekoračuje ustavne i zakonske nadležnosti predsednika. Rezolucija je izglasana sa 100 glasova za i sedam protiv.

Premijer Edi Rama insistira da se lokalni izbori održe onako kako je bilo planirano, kako bi se sprečilo da se politička ucena opozicije iskoristi za raspisivanje i prevremenih parlamentarnih izbora, što je jedan od osnovnih uslova opozicije. Rama je u parlamentu rekao da je čin predsednika Mete brutalan, neogovoran i nepodnošliv. Ilir Meta je izgubio pravo da ostane u kancalariju predsednika, rekao je on dodajući da ne postoji ništa što bi odložilo održavanje izbora 30. juna. Meta je bivši lider socijalista koji je postao predsednik pomoću glasova vladajuće stranke.

Tokom izbora je vodio malu stranku Socijalistički pokret za integraciju koja je sada u opoziciju i koju vodi njegova supruga. Kako sada stvari stoje niti će izbori biti održani 30. juna, niti će Rama uspeti da sruši predsednika. O oba pitanja odlučuje ustavni sud. Ali, u Albaniji Ustavni sud ne radi jer političari nisu imenovali dovoljan broj sudija. Dok Ustavni sud ne presudi drugačije, Meta će biti predsednik. I tako u krug. Naravno, neće “pasti” ni Edi Rama. Bar ne u dogledno vreme. Na neki način ovaj sukob je eliminisao i pacifikovao ulične proteste i u prvi politički plan izbacio dva igrača – Ramu i Metu.

Verovatno će birači u Albaniji odlučivati ko će od njih dvojice voditi državu. Ali, to na sledećim parlamentarnim izborima . Do tada bi trebalo da se stvore uslovi za demokratske izbore na lokalu. U vrzinom kolu albanske politike pogubila se demokratija i sloboda izbora. Za to vreme kriminal i korupcija cvetaju. A za mafiju u Albaniji su najvažniji lokalni izbori jer tako na najbolji način konrolišu proizvodnju marihuane I šverc heriona i kokaina preko albanskih luka.