SAD obustavile obuku turskih pilota

0

Pentagon je odlučio da obustavi obuku turskih pilota za upravljanje avionima F-35, javlja Rojters.

Agencija navodi da je ova odluka doneta kao reakcija na neodustajanje Ankare od kupovine ruskog odbrambenog raketnog sistema S-400.

Troje američkih zvaničnika, koji su ove nedelje razgovarali s Reutersom pod uslovom da ostanu anonimni, ostavili su otvorenu mogućnost da se ova odluka promeni, u slučaju da Turska izmeni svoje planove.

Oni su naglasili i da se odluka odnosi samo na nove obuke, dok će one koje su u toku biti sprovedene do kraja.

Portparol turskog Ministarstva odbrane odbio je da komentariše ove navode agencije, a Pentagon je odbio da se izjasni da li će prihvatiti nove turske pilote.

Međutim, iz Pentagona se ističe da se intenzivno vode pregovori o prodaji američkog raketnog odbrambenog sistema Patriot Turskoj.

“Trenutno se četiri turska pilota obučavaju u američkoj vazdušnoj bazi u Arizoni, a dva turska pilota rade kao instruktori. Osim ovih šest turskih oficira, još 20 pripadnika tehničkog osoblja se obučava u američkim bazama”, saopštio je Pentagon.

Turska je pokazala interesovanje za kupovinu 100 američkih aviona, a vrednost ovakve nabavke procenjuje se na devet milijardi dolara.

Ako bi Turska bila isključena iz programa F-35, to bi bila jedna od najozbiljnijih kriza u novijoj istoriji u odnosima dva saveznika, ocenjuju eksperti.