SAD očekuju fer izbore u Srbiji

SAD očekuju  fer izbore u Srbiji

SAD očekuju da izbori u Srbiji budu sprovedeni u skladu sa pravilima, da proteknu u mirnoj atmosferi i da budu fer, a od nove vlade u Beogradu da nastavi razgovore o normalizaciji odnosa sa Prištinom i put evropskih integracija, izjavio je pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O’Brajen.
“OEBS ima brojnu izbornu misiju u Srbiji i pažljivo će pratiti kako se izbori sprovode”, rekao je O’Brajen odgovarajući na pitanje srpskog servisa Glasa Amerike.
Govoreći o odnosu sa Prištinom, pomoćnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena izrazio je očekivanje od Beograda da se “pridržava sporazuma koje je sklopio u vezi sa Kosovom”.
“U poslednjih nekoliko meseci, videli smo određeni napredak u tome. Znate, neke od ključnih spornih stvari počinju da se rešavaju – registarske tablice, carina, obraci… Potrebno je da se to nastavi kad nova vlada preuzme dužnost, ali moramo da vidimo i dalji napredak”, rekao je O”Brajen.
Istakao je da budućnost balkanskog regiona leži u jedinstvenom evropskom tržištu i članstvu u EU.
Prema njegovim rečima, Da bi se zaista pridružile jedinstvenom evropskom tržištu, potrebno je da dve strane, kako je naveo, “razreše razlike, priznaju granice i saglase se da će sarađivati”.
“Očekujemo da iznova rade na tome – počevši sada sa obavezama koje su već preuzeli”, rekao je on.
Govoreći o nastavku pregovora Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, O’Brajen je kazao da SAD očekuju smanjenje napetosti na severu KiM.
“To je oblast u kojoj je ojačan Kfor, snage NATO-a. I evropska misija Euleks takođe je veoma aktivna u poslednje vreme. Dakle, nijedna strana nema razloga da tamo izaziva tenzije, a taj prostor treba da ostane miran”, rekao je on.
Smatra da je jedna od mera za smanjenje napetosti povratak Srba u privremene prištinske institucije i da bi, onda “pred obema stranama bio veliki posao da se postaraju da nastave put normalizacije koji je dogovoren prošlog marta u Ohridu”.