SAD pozivaju na smirenje tenzija u Crnoj Gori

0

Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Podgorici pozvala je na smirivanje tenzija zbog najavljenog ustoličenja Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve na Cetinju.

Iz Delegacije Evropske unije u Podgorici upozorili da su izjave koje kreiraju etničke i verske tenzije u suprotnosti s evropskim vrednostima.

SAD široko podržavaju slobodu veroispovijesti, uključujući pravo pojedinaca da slobodno praktikuju veru, ali istovremeno, takođe podržavaju slobodu izražavanja, uključujući pravo na mirno okupljanje, navodi se u izjavi Vijestima.

Ambasada je zabrinuta zbog eskalirajuće retorike čiji smo svedoci povodom ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija. Podstičemo crnogorske vlasti i Mitropoliju crnogorsko-primorsku Srpske pravoslavne crkve, da blisko sarađuju po pitanju mesta ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, pri čemu bezbednost građana treba da bude na prvom mestu“.

Iz Ambasade su pozvali sve, građane i političke i verske vođe, da doprinesu smanjenju tenzija.

Iz Delegacije EU u Podgorici su saopštili da je regulisanje verskih zajednica pitanje iz okvira nacionalne nadležnosti, i da nije na EU da komentariše pitanja u vezi sa mestom ustoličenja lidera jedne verske zajednice u Crnoj Gori.

Bilo kakve izjave ili aktivnosti koje kreairaju etničke i verske tenzije i podele, u suprotnosti su s temeljnim evropskim vrednostima. Integracija Crne Gore u EU je proces koji uključuje čitavo društvo i koristi svim njenim građanima. Crnoj Gori je potrebno da svi delovi društva konstruktivno rade zajedno, kako bi napredovala na putu ka EU”, naveli su iz Delegacije.

Povodom rasta tenzija zbog najavljenog ustoličenja u Cetinjskom manastiru, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan uputio je 18. avgusta pismo ambasadorima u Crnoj Gori pozvajući ih da apeluju na smirivanje tenzija i poštovanje volje dela crnogorske javnosti da se ustoličenje ne održi na Cetinju, već da se za taj čin odabere neko drugo mesto u Crnoj Gori.

Kašćelan je u pismu naveo da je zabrinut razvojem situacije, te da posebnu odgovornost u ovom delikatnom trenutku imaju nosioci vlasti na svim nivoima, saopšteno je iz Prijestonice Cetinje.

Iako SPC još nije zvanično potvrdila da će se ceremonija ustoličenja Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog obaviti 5. septembra u Cetinjskom manastiru, u prisustvu patrijarha Portfirija, sama najava izazvala je buru reakcija crnogorski orjentisanih partija i udruženja.

Vlasti su pozdravili održavanje ceremonije, opozicija se protivi da to bude na Cetinju a brojna procrnogorska udruženja i grupe građana i pojedinci pozvali su na protestna okupljanja tim povodom.