SAD razočarane zbog ukidanja dinara na Kosovu

SAD  razočarane zbog ukidanja dinara na Kosovu

Sjedinjene Države su duboko razočarane i protive se planu Prištine da nastavi sa primenom odluke o zabrani stranih valuta, uključujući i srpski dinar, saopštio je Stejt department.


”Ponovo pozivamo da se sprovođenje ove odluke odmah odloži dok se ne uspostave zadovoljavajuće procedure u skladu sa evropskim standardima i dok stanovništvo ne bude dovoljno edukovano o tome kako će se tranzicioni period odvijati”, poručio je portparol Stejt departmenta u saopštenju, navodeći da je odluka privremenih prištinskih institucija u o srpskom dinaru objavljena ”bez adekvatne pripreme ili konsultacija”.


On je istakao da je američka vlada zatražila od Prištine objašnjenje koji je neposredan problem trebalo da reši takva uredba i zbog čega je tako hitno doneta i istakao da na to nije bilo adekvatnog odgovora.


”Mnogi građani Kosova* sada ne znaju kako će plaćati svoje račune ili primati penzije”, poručio je portparol.


Istakao je da dobro upravljanje i dobro međunarodno partnerstvo zahtevaju odvajanje vremena za procenu posledica, slušanje različitih perspektiva i konsultacije sa drugima o izvodljivom rešenju.


“Posledica ove i sličnih jednostranih akcija ograničava mogućnosti SAD kao zagovornika Kosova* u međunarodnoj areni”, poručio je portparol Stejt departmenta.