SAD uputile razarač u Omanski zaliv

0

Pentagon je uputio razarač "Mejson" u Omanski zaliv, na mesto napada na dva naftna tankera, blizu obale Irana. Takođe. SAD su optužile Teheran za napad i objavile video- snimak za koji tvrde da pokazuje kako iranska garda uklanja neeksplodiranu minu sa tankera.

SAD ističu da je vojska uputila razarač "Mejson" na mesto napada na dva naftna tankera u Omanskom zalivu. Drugi razarač, "Bejnbridž", i dalje je u bliskom kontaktu sa oštećenim tankerom "Kokuka kurejdžes" i neće tolerisati nikakvo ometanje, poručuje američka vojska.

Dva naftna tankera oštećena su u eksplozijama u Omanskom zalivu, nadomak obale Irana. Uzrok požara je nejasan, ali se sumnja da su brodovi napadnuti, jer dolaze samo nekoliko nedelja nakon navodne sabotaže broda u tom regionu. Iran kategorički odbacuje optužbe za napad. Velika Britanija i Saudijska Arabija su podržale američki stav, a Rusija upozorava na porast tenzija u regionu. Nakon požara na tankerima, cene nafte su porasle za četiri posto. Omanski zaliv se nalazi na ulazu u Ormuski moreuz, morski put velikog strateškog značaja, kroz koji se transportuje petina nafte koja se potroši u svetu.