SAD vratile 17 000 arheoloških predmeta Iraku

0

Američka vlada je vratila više od 17.000 arheoloških predmeta u Irak. Opljačkano istorijsko blago iz vremena Sumera, staro otprilike 4.000 godina, vraćeno je avionom iračkog premijera Mustafe al-Kadimija, koji je bio na razgovorima kod predsednika Džozefa Bajdena. Irački ministar kulture Hasan Nazim rekao je da se radi o „najvećem povratku antičkih predmeta“ u istoriji Iraka i da je to rezultat višemesečnog rada iračkih vlasti i iračke ambasade u Vašingtonu, piše Dojče vele.

Šef iračkog Instituta za očuvanje antičkih predmeta i istorije, Abdula Koršid Kader je oduševljen. Velika Britanija je 2018. Iraku vratila neke opljačkane antičke predmete, a sad i SAD. On se takođe nada da će ostatak sveta učestvovati u pronalaženju i vraćanju izgubljenog, odnosno opljačkanog arheološkog blaga iz Iraka.

Međutim, bilo je i predmeta koji su se nalazili u nečijem vlasništvu: među kupcima su renomirani univerzitet Kornel, kao i lanac robnih kuća Hobi Lobi.

Hobi Lobi je kupio jednu glinenu ploču sa klinastim pismom da bi je izložio u Vašingtonskom biblijskom muzeju koji finansira Dejvid Grin, osnivač tog lanca. Međutim, na ploči dimenzija oko 15×12 centimetara na akadskom uklesani su delovi Epa o Gilgamešu koji se smatra jednim od najstarijih dela svetske književnosti.

Pre samo nekoliko dana, sud u Njujorku je doneo odluku da se ploča odmah mora vratiti u Irak. Ploču je navodno američki trgovac antikvitetima kupio od porodice trgovca starim kovanicama u Londonu.

Američko ministarstvo pravde obrazložilo je presudu rekavši da su „trgovac antikvitetima i američki stručnjak za klinopis poslali ploču Sjedinjenim Državama bez prethodnog prijavljivanja njenog sadržaja carini. Nakon što je ploča uvezena i očišćena, stručnjaci za klinasto pismo su videli da sadrži deo Epa o Gilgamešu“.

Nelegalna iskopavanja, krađe i organizovano krijumčarenje istorijskih predmeta stalni su problem u regionu – posebno u Iraku i Siriji. Trgovci na crnom tržištu, krijumčari i pripadnici tzv. „Islamske države“ (IS) koriste haotičnu situaciju na Bliskom istoku za prodaju antikviteta u inostranstvu.