Sajber napad paralisao cevovod u SAD

0

Kriminalna grupa poznata pod nazivom DarkSide nalazi se iza sajber napada koji je paralisao najveći američki naftovod, potvrdili su iz Federalnog biroa za istrage (FBI).

U kratkoj izjavi FBI navodi kako sarađuju sa vladinim agencijama na istrazi sajber napada koji je uznemirio američku vladu i izazvao zabrinutost zbog potencijalnih poremećaja u snabdevanju gorivom na istoku Sjedinjenih država.

DarkSide je optužena za učešće rekla je na konferenciji u Bijeloj kući Anne Nojberg zamenica savetnika za nacionalnu sigurnost i tehnologiju. Upitana o tome da li je Rusija uključena ona je dodala da to “naša obaveštajna zajednica proverava”.

Nojberger kaže da Bela kuća ne nudi savet o tome da li će platiti otkupninu. Ona je također rekla da su napadači koristili poznatu varijantu softvera zvanu rensomver i savetovala druge kompanije da preduzmu mere kako bi se zaštitili.

U napadima “ransomverom” hakeri upadaju u kompjuterske sisteme i poremete podatke kompanijama i tako parališu njihov rad. Posle toga zahtevaju novac u zamenu za šifre kojima mogu da sistem vrate u normalno stanje.

DarkSide grupa koja obično napada sisteme u zemljama gde se ne govori ruski jezik. Ova kriminalna organizacija navodi da je cilj napada “da zaradi novac, a da ne stvore probleme u društvu”. DarkSide opisuje sebe kao “apolitičnu organizaciju” i da “ne učestvuje u geopolitici”.

U saopštenju te grupe navodi se da planiraju da deo novca doniraju u dobrotvorne svrhe, i da su već poslali prvu donaciju.

Još uvek nije poznato koliku otkupninu hakeri traže od cevovoda, a Colonial Pipeline nije još uvek komentarisao izjavu hakera.