“Šamar u lice SAD”

0

Najmanje 13 raketa pogodilo je vazdušnu bazu al-Asad u Iraku u kojoj su smeštene američke vojne snage.

Islamska revolucionarna garda preuzela je odgovornost za raketiranje i tako, kaže, pokrenula operaciju “Mučenik Soleimani”. Pentagon je potvrdio da su raketirane dve baze s više desetina raketa.

Iranska nacionalna garda objavila je da je raketirala američku bazu Ain al-Asad, oko 200 kilometara zapadno od Bagdada, s 10 projektila zemlja-zemlja.
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei rekao je da su raketni napadi koje je ta zemlja izvela prošle noći na američke baze u Iraku bili “šamar u lice SAD”.

Predsednik Irana kaže da će ta zemlja “odseći nogu SAD” u regionu. Iran je tokom noći balističkim raketama napao dve vojne baze u Iraku u kojima su američki vojnci.

Ali Hamnei je poručio da bi američke snage trebalo da napuste region. Prema njegovim rečima, američko prisustvo je izvor korupcije u regionu.

Označio je Ameriku kao iranskog neprijatelja i rekao da bi nastavljeanje razgovora sa SAD o nuklearnom programu otvorilo vrata za američku dominaciju.

Hamnei je, osim Amerike, kao iranske neprijatelje označio Izrael i “arogantni sistem”, aludirajući na zapadne zemlje.

Oglasio se i predsednik Irana Hasan Rohani koji je rekao da su SAD možda „odsekle Solejmanijevu ruku” ali da će Iran odgovoriti tako što će „odseći njihovu nogu” u regionu, prenosi iranska novinska agencija Fars.

Ministar spoljnih poslova Irana Džavad Zarif rekao je da su akcije te zemlje legitimni čin samoodbrane.

U međuvremenu je iranska državna televizija objavila snimak za koji se tvrdi da da pokazuje raketne napade na baze u Iraku.

Iranske rakete noćas su gađale baze u Iraku. Na Irbil i Ajs el Asad palo je najmanje 15 raketa “fateh”.

Amerikanci tvrde da među njihovim vojnicima nema žrtava iako je iranska državna televizija prenela da je nastradalo najmanje “80 američkih terorista”.

Američki predsednik Donald Tramp najavio je obraćanje naciji ujutru po američkom vremenu, odnosno posle podneva po srednjoevropskom.