Samit u Osaki – smeh kao simbol mira

0

“Ne mešajte se u izbore! “, uzviknuo je danas američki predsednik Donald Tramp obraćajući se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu. Obojica su se tog trenutka nasmejali. Tako je Tramp, šaljivo odgovorio na pitanje novinara – da li će tražiti od predsednika Rusije da se ne meša u američke izbore.

Ovaj dogadjaj je obeležio samit G 20 u Osaki. Smeh dva predsednika uverio je svet da se kreće putem mira.
Simbolično, dva predsednika su pokazali da se razumeje i da bez njihove dve zemlje ništa važno na kugli zemaljskoj ne može da se dogodi.

Smeh dvojice svetskih lidera bi mogao da bude dibar signal za rešavanje aktuene krize u Persijskom zalivu. Ta tema je dominirala na samitu u Osaki.

Tramp je danas bio uzdržan, rekavši da nema žurbe u rešavanju problema sa Iranom. Samo pre dva dana je, posle razmene uvreda na liniji Teheran – Vašington, on oštro govorio o izvesnosti vojne intervencije. Povezanost krize u zalivu i američkih izbora i ruska uloga u ta dva procesa, najbolje ilustruju trenutne odnose centara moći u svetu.

Dva predsednika su sat i po vremena razgovarali o Iranu, Siriji, Ukrajini, Venecueli…kontroli naoružanja… Imali su, baš kao što su najavljivali, šta da kažu jedan drugom.

Analitičari su već spremni da tvrde da od dogovora ove dvojice zavisi mir u svetu.

Iako imaju potpuno različite manire, Tramp i Putin pokazuju razumevanje i medjusobno poštovanje. Putin je u Oslo doveo ozbiljnu ekipu profesionalaca – ministre i pomoćnike. Tramp je pored saradnika doveo ćerku Ivanku i njenog supruga.

Njih dvojica su se složili da će poboljšanje odnosa dve zemlje bitu korisno za ceo svet. Ipak, skoro neočekivano, Tramp je rakao da u proces kontrole naoružanja treba da uključi i Kina.

Ovaj njegov zahtev je potvrda da u globalnom odnosu snaga u svetu na scenu stupa i treći igrač – Kina. Čini se da je ovoga puta i Peking značajno doprineo prijateljskom tonu u razgovoru Moskve i Vašingtona.

Samit u Osaki je pokazao da Trampu i Putinu pripada slava, a Kini – poštovanje.